Primăria a acordat portul de ambarcațiuni prin încredințare directă unei firme fantomă garantată de Criomec SAO firmă fantomă, Marina Danubius SRL, înființată în anul 2013 special pentru portul de ambarcațiuni ușoare, după cum a afirmat administratorul acesteia, a primit, patru ani mai târziu, prin încredințare directă de la Primăria Galați, concesiunea pe 49 de ani a terenului aflat între plaja Dunărea și trecerea bac, în suprafață de 1,3 hectare. Acțiunea Primăriei Galați parea a face parte dintr-un scenariu de tip mafiot de acaparare a zonelor de agrement ale orașului de către firme fără bonitate, care au în spate politicieni locali. La fel ca în cazul altor hotărâri controversate, gen scutirea de impozite locale a firmei ex-ministrului de finațe Viorel Ștefan, primarul Ionuț Pucheanu l-a împuternicit tot pe viceprimarul Cristian Sorin Enache să inițieze hotărârea de concesiune a terenului pentru portul de ambarcațiuni ușoare, proiect pentru care Marina Danubius a promis o investiție de un milion de euro. Următoarea țintă a primarului Pucheanu & gașca PSD, anunțată deja, este terenul și contrucțiile fostei Uzine de Apă.

După modelul PSD ”Garantat de Vanghele!”, firma fantomă este garantată de Criomec SA

Scandalul produs de concesionarea plajei Dunărea către o firmă fără bonitate, neobservat de procurorii gălățeni, s-a vrut evitat în cazul portului pentru ambarcațiuni ușoare. Astfel, firma fantomă Marina Danubius SRL, fără angajați și cu cifra de afaceri zero, s-a prezentat la comisia de evaluare a Consiliului Local Galați cu o hârtie (foto 2) care poartă ștampila unui cunoscut trust local, Criomec SA. Documentul, botezat ”Angajament privind susținerea financiară a sc Marina Danubius srl”, atestă faptul că fratele mai mare, Criomec SA, garantează financiar pentru firma fantomă, după modelul pesedist ”Garantat de Vanghele!”: ”Noi, sc Criomec sa declarăm că înțelegem să răspundem față de autoritatea contractantă pentru neexecutarea oricărei obligații asumate de sc Marina Danubius srl, în baza contractului de concesiune și pentru care sc Marina Danubius srl a primit susținerea financiară conform prezentului angajament, renunțând în acest sens, definitiv și irevocabil, la invocarea beneficiului de diviziune sau discuțiune”. Documentul este emis pe data de 7 iulie a.c., poartă ștampila firmei, dar, în loc de numele în clar al celui care semnează, este trecut doar ”terț susținător”. Cum cunoscuta firmă Criomec SA nu a trecut în document și motivul pentru care susține financiar firma fantomă Marina Danubius SRL, putem să ne închipuim că este vorba de o afacere de genul celei încheiate cu Universitatea ”Dunărea de Jos” (http://www.nepasadegalati.ro/actualitate/2372-criomec-sa-a-scapat-de-o-cladire-inutila-pe-banii-de-la-bugetul-de-stat-ai-universitatii-dunarea-de-jos.html).

Ca și în cazul plajei Dunărea, asociații firmei Marina Danubius SRL, cu capital social de 200 de lei, sunt niște persoane aparent necunoscute: Paul Bogdan Zamoniță – administrator, Adina Veronica Fuică și Iulia Mariana Jianu. Interesant este faptul că administratorul firmei, Paul Bogdan Zamoniță, a afirmat, în cadrul comisiei de evaluare a proiectului, că el știa încă din anul 2013, de când au pus bazele societății comerciale, că va obține concesiunea terenului pentru portul de ambarcațiuni ușoare.

Sorin Țiței

                           Primăria a acordat portul de ambarcațiuni prin încredințare directă unei firme fantomă garantată de Criomec SA