Sediile firmelor lui Cătălin Chelu – dubioase și lăsate în paragină

   Omul de afaceri gălăţean Cătălin Chelu are o avere de 24 de miloane de euro, conform topului realizat de revista Forbes. Însă, sediile sutelor societăţi ale sale şi ale acoliţilor săi arată, în marea lor majoritate, ca şi cum ar fi abandonate. Asta şi pentru că aceste locaţii sunt folosite doar pentru a înregistra firme, nu pentru a desfăşura activităţi economice. Către aceste societăţi se transferă active ale altor agenţi economici, care sunt lăsaţi fără patrimoniu de către clanul „Chelu”, aşa cum ne-a relatat un fost director al unei firme devalizate de gălăţean.

      Cătălin Chelu şi apropiaţii săi sunt cercetaţi în mai multe dosare de returnare ilegală de TVA, dar şi în cazul mitei de la Ministerul Administraţiei și Internelor, atunci când au încercat să-l mituiască pe chestorul Dan Valentin Fătuloiu.

   Scenariul după care şi-a construit Cătălin Chelul „imperiul” este preluarea firmelor cotate la bursă şi a celor în care acţionarii majoritari erau salariaţii. De fapt, după ce se punea mâna pe o societate comercială, i se înstrăina tot patrimoniul, uneori chiar către firme dubioase, controlate tot de clanul Chelu. În urma acestor tranzacţii, se cerea chiar returnarea de TVA de la bugetul de stat.

 

   Sediile milionarului Chelu arată ca nişte magherniţe

   Deşi are o avere considerabilă, locaţiile firmelor lui Cătălin Chelu arată ca şi cum ar fi deţinute de un om care nu are venituri. Spre exemplu, într-un depozit semi-părăsit din strada Traian nr.9 au avut sediul opt societăţi, iar într-o cociobă de pe strada Prunari au ființat alți 23 de agenţi economici. Recordul, ca număr de firme înregistrate, îl deţine strada Instrucţiei nr. 1, unde s-au adăpostit 58 de societăți comerciale.

   Marian Păvălașc