Boldea și Durbacă au agresat-o fizic pe primărița de la Vânători pentru terenul Aviasan

Terenul pe care s-a aflat pista de aterizare a bazei aeriene Pegasus, cunoscută sub numele de Aviasan, în suprafață de 39,61 ha și cu o valoare de piață de peste 20 milioane euro, a fost disputat aprig de grupul infracțional Boldea și de primărița comunei Vânători. Totul a culminat cu o scenă desprinsă parcă din filmele cu mafioți, petrecută în vara anului 2007, atunci când un comado a descins în biroul primăriței Sicuța Murgu. Eugen Durbacă, președinte al Consiliului Județului Galați în acel moment, însoțit de avocatul Mihail Boldea și de Valentina Cojocaru, acționar al Fitocom Serv (firma care revendica terenul), au intrat în biroul primăriței, au agresat-o fizic și au amenințat-o cu pușcăria, asta pentru a debloca situația celor 39,61 ha ce fuseseră deja vândute unor persoane. Boldea, împins de la spate de Durbacă, i-a băgat mâna în gât primăriței și a ”ciufulit-o” atât cât să o sperie și să o determine să nu ridice pretenții asupra terenului aflat în dispută. Faza a fost ”imortalizată” de ancheta penală desfășurată la acea dată și care s-a volatilizat după ce Boldea&Durbacă au pus mâna pe terenul Aviasan.

 

Sicuța Murgu a fost urmărită penal până a cedat terenul

Istoria furtului terenului pe care s-a aflat pista Aviasan începe în 2005, după ce activele bazei aeriene fuseseră deja luate de firma Fitoplant SRL. Mai rămăsese terenul care se afla în folosința Ministerului Transporturilor și în proprietatea Administrației Domeniilor Statului. Grupul infracțional Boldea deja ”lucrase” actele pentru ca terenul să ajungă în proprietatea firmei Fitocom Serv, urmașa lui Fitoplant, în care acționari erau: Mircea Marosy – ginerele lui Eugen Durbacă, Matei Oprea – fratele șefului Registrului Comerțului Galați, și Valentina Cojocaru.

Adeverința nr.4049, eliberată de primarul comunei Vânători în 28 iulie 2007, semnată de Sicuța Murgu, atesta faptul că Fitocom Serv avea terenul ”în folosință”. Mai era menționat și faptul că ”terenul nu a fost revendicat conform Legii 10/2001”. Bazat pe acest act, grupul infracțional dirijat de avocatul Mihail Boldea pune mâna, prin falsuri, pe pista Aviasan, apoi lotizează și vinde terenul unor cumpărători considerați ”de bună credință”.

După ce a realizat ce afacere a pierdut, primărița Sicuța Murgu ”s-a răsucit” și a cerut ca terenul să intre în patrimoniul Consiliului Local Vânători. Cum asta dădea peste mână grupului infracțional coordonat de Boldea, băieții (Eugen Durbacă, ginerele său Marosy, Mihail Boldea) au ieșit la atac pe două direcții: intimidare fizică și plângeri penale. Folosindu-se de influența lui Costache Roșca Caloinescu, prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați în acea perioadă, avocatul Boldea a bombardat-o cu plângeri penale pe primărița Murgu. Totul a culminat cu rezoluția de începere a urmăririi penale împotriva Sicuței Murgu, pentru abuz în servicu contra intereselor persoanei, fals intelectual și uz de fals, rezoluție semnată de inspectorul Leonte Doru, din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor – IPJ Galați. Urmărirea penală împotriva Sicuța Murgu nu s-a mai desfășurat niciodată, pentru că ”argumentele” comando-ului descins în biroul primăriței, format din Eugen Durbacă, Mihail Boldea și Valentina Cojocaru, au fost mult mai puternice și au determinat-o pe opozantă să renunțe la ideea de a pune mâna pe terenul Aviasan.

Sorin Țiței