Turnătorul-șef de la Teatrul Dramatic părăsește corabia la volanul unui Kia Sportage

   În sfârșit, o veste bună pentru lumea culturală din Galați. Securistul-șef de la Dramatic, Florin Vlad Sebastian Vasiliu, pe numele lui de scenă Vlad Vasiliu, a anunțat astăzi că se retrage din funcția de director. Deși se ferește să declare oficial, Vasiliu a dat de înțeles că unul dintre motive vine pe fondul schimbării conducerii Primăriei Galați. ”Poate există alte preferințe și nu vreau să fiu piedică cuiva. Am un contract și nu vreau să dau în judecată, așa cum au făcut alții”, a spus Vasiliu.

 

   ”Nu e bine bine să împuți locul”

   În luare deciziei, înțeleptul de la Dramatic a mai invocat și anumite probleme financiare cu care se confruntă instituția de cultură. Mai ales, acum, de când bugetul Primăriei nu mai este o vacă de muls, iar la cârmă nu mai este prietenul său, fostul primar Dumitru Nicolae. „Sper ca spectatorii gălățenii, prietenii mei, să fie mulțumiți de activitatea pe care am avut-o în teatru. Ne confruntăm cu probleme financiare. Sunt sătul de cerșit bani (....). Consider că nu este bine să împuți locul. Schimbările sunt foarte bune”, a mai spus Vlad Vasiliu. În realitate, contractul lui Vlad Vasiliu la Teatrul Dramatic a fost încheiat înca de anul trecut, însă a fost prelungit la insistențele fostului primar Dumitru Nicolae. Cel mai probabil, Vlad Vasiliu se va retrage din funcția de director al Teatrului Dramatic ”Fani Tardini” după încheiarea festivalului de comedie, din această toamnă: ”Contractul de manager îmi expiră anul acesta. Sunt sigur că se va găsi un om de cultură care să-mi ia locul. Eu îl voi asigura de tot sprijinul meu”. Vlad Vasiliu, însă, va rămâne în continuare actor pe scena Dramaticului gălățean și se va plimba bine mersi prin oraș la volanul unui autoturism Kia Sportage, mașină obținută în perioada de directorat.

 

   Nu trageți, domnule turnător!

   Vlad Vasiliu nu numai că nu a avut demnitatea de a-şi da demisia din funcţia de director, dar a şi refuzat să restituie statului bunurile primite în calitate de mare revoluţionar. La momentul deconspirării sale ca fost colaborator al Securităţii, Vlad Vasiliu nu a contestat decizia CNSAS, ci a susţinut că era urmărit, deoarece bunicul său fusese prieten cu regele Farouk al Egiptului. Actele dovedesc, însă, că şi-a turnat colegii din teatru. Conform Dosarului de reţea R191550 şi Dosarelor informative nr. I42620 şi I49443, Vasiliu a semnat un angajament, iar pe 30 septembrie 1980 a devenit oficial colaborator al Securităţii, cu numele conspirativ "Răzvan". Vlad Vasiliu avea misiunea să furnizeze informaţii "de interes operativ" din Teatrul Dramatic şi din Clubul Tineretului.

   Sergiu Damian