Influența complicelui Nicolae Bacalbașa blochează dosarul de malpraxis al doctorului Doboș

   

   Au trecut aproape doi ani si jumătate de la cazul de malpraxis care a dus la moartea unei tinere femei din Brăila, în urma unei operații de liposucție efectuată de medicul Călin Doboș, șeful clinicii Hyperion. Parchetul de pe lângă Judecătoria Galați, prin vocea prim-procurorului Ion Gâlcă, anunța atunci că medicul, fără drept de practică în chirurgie estetică, va fi cercetat pentru două capete de acuzare:”ucidere din culpă şi exercitarea fără drept a unei profesii”. În timp, procurorii ”au pus batista pe țambal” și Călin Doboș a ajuns să-și vadă liniștit de treabă în clinica sa din cartierul Mazepa, cu acceptul justiției.

   Personajul cheie în acest dosar este președintele Consiliului Județului Galați, anestezistul Nicolae Bacalbașa, complice al doctorului Doboș, personaj pe care procurorii nu  vor să-l introducă în ecuație. Medicul-clovn Bacalbașa, care și-a ridicat poalele-n cap la nenumărate emisiuni TV și din postura de președinte al Consiliului Județului Galați, a fost complice al lui Doboș dar și evazionist fiscal într-un contract încheiat cu clinica Hyperion pentru o sumă ridicolă.

 

   Dentistul Doboș nu putea efectua operații estetice fără complicitatea anestezistului Bacalbașa

  Anestezistul Nicolae Bacalbașa, care ar fi trebuit să-l deconspire pe medicul care făcea operații ilegale, avea contract cu clinica Hyperion, reprezentată de Călin Doboș și de socrul său Ionel Nină, încă din anul 2009, luna octombrie. Mai mult, anestezistul Bacalbașa a ținut să-și treacă în contract și calitatea de membru al Colegiului Medicilor:”...în calitate de medic primar ATI, având Certificat de Membru al Colegiului Medicilor Galați nr. 443 din data de 16.05.2008”. Acest act atestă faptul că actualul președinte al Consiliului Județului Galați, medicul Nicolae Bacalbașa, a fost complicele lui Doboș, atunci când acesta exercita fără drept specialitatea de chirurg estetician. Cu alte cuvinte, membrul Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Galați, Nicolae Bacalbașa, închidea ochii, contra cost, atunci când specialistul în chirurgie maxilo-facială, Călin Doboș, făcea operații de chirurgie estetică. Banii l-au determinat pe anestezistul Bacalbașa, care ar fi trebuit să intervină pentru stoparea activității medicale ilegale, să devină complicele lui Doboș. Mai mult, după cum reiese din contract, serviciile de anestezie ale lui Bacalbașa erau plătite cu o sumă ridicolă, de doar 100 de lei pe lună. ”Eu, Dobrovici-Bacalbașa Nicolae, în calitate de medic primar ATI, mă oblig să prestez servicii de medicină, lunar, la Societatea Civilă Medicală Dr. Doboș și Asociații, Clinica Hyperion, în schimbul sumei de 100 (una suta) lei/lună la solicitarea verbală a D-lui Dr. Nina Ionel”. Suma ridicolă trecută în contract demonstrează că anestezistul a fost plătit la negru pentru actele medicale la care lua parte. Un indiciu în acest sens este prețul imens plătit de tânăra decedată pentru operația de liposucție, de peste 4.000 de euro. Este imposibil ca anestezistul care participa la o operație cu prețul cuprins între 2.000 și 5.000 de euro, așa cum încasa Călin Doboș, să primescă mai puțin de 500-1.000 de euro pentru fiecare act medical în parte.  

   Sorin Țiței