Partidele din Galați și primarul Pucheanu au dat politica la spate și s-au apucat de presă onlinePe măsură ce oamenii politici din Galați dovedesc că nu se pricep la politică și la administrație, în plan local și la nivel național, aceștia simt mai acut nevoia să fie adulați de presă și să-și manipuleze electoratul. Și pentru că presa independentă din Galați, așa subțire cum este, refuză uneori să le satisfacă orgoliile, băieții verzi din politică au lăsat la o parte munca de partid sau din administrație și au trecut să-și facă propriile publicații online. Așa au apărut, într-o perioadă relativ scurtă, vreo cinci ziare de partid și al șaselea este de mult la nivel de proiect.

Pesedeul este moțul – cu trei publicații

Ca într-un veritabil oraș roșu cum este Galațiul, PSD conduce autoritar topul publicațiilor de partid, cu trei astfel de site-uri. Mai întâi a apărut PresaGalați, site susținut de Marius Mărgărit, pesedist provenit de la UNPR, fost secretar de stat la Transporturi, actual deputat PSD. Activitatea de presă a lui Mărgărit a început cu preluarea prin copiere a unor materiale jurnalistice locale. După ce Mărgărit și-a organizat o redacție, partidul a fost nemulțumit de prestație și i-a clonat publicația. Așa a apărut PresaGalațiBrăila, publicație supervizată acum de capii locali ai PSD, Dan Nica și Florin Popa, și susținută financiar de firma de casă a partidului, RBX Electric SRL (http://www.nepasadegalati.ro/investigatii/1920-proteja%C8%9Bii-senatorului-psd-saghian-au-f%C4%83cut-ziar-partidului-cu-bani-sifona%C8%9Bi-de-la-electrica.html). Ultima creație în materie de presă a PSD este Gazeta Galațiului, publicație în spatele căreia se află primarul Ionuț Pucheanu. Sloganul gazetei, ”Presă nu vorbe” ne îndreptățește să sperăm că primarul Pucheanu se pricepe la ceva, pentru că a dovedit că la administrația locală este un dezastru. Cum nici cu afacerile personale n-a performat Ionuț Pucheanu, este sigur faptul că finanțarea ziarului online a fost lăsată în baza unor firme de casă ale Primăriei.

Liberalii au reacționat cu Express de Dunăre

Total absenți ca reprezentanți ai opoziției, liberalii gălățeni au simțit nevoia, cu vreo două luni în urmă, să-l doteze pe George Stângă cu organ de presă. Astfel, ”Cuvânt liber, expresie independentă” a devenit sloganul publicației liberale Express de Dunăre. Site-ul este administrat de Petrișor Potec, un personaj politic șters și care este cunoscut mai mult pentru acțiunile sale economice subterane.

Deputatul PMP Cătălin Cristache este Știri de Galați

Un alt personaj politic controversat, Cătălin Cristache, a simțit nevoia să fie adulat și să devină patron de presă, cu aproape doi ani în urmă (http://www.nepasadegalati.ro/politic/2592-candidatul-pmp-galati-catalin-cristache-briliantul-lui-basescu-este-un-fazan-traseist-politic.html). Așa a apărut Știri de Galați, site care ne propune: ”află astăzi știrile de mâine...”. Cum era de așteptat, deputatul PMP Cătălin Cristache a vrut să-și țepuiască oamenii cu care a început această aventură și a rămas fără reporterii și redactoriide la Știri de Galați.

Pe urmele lui Cristache & co. calcă și președintele ALDE, Cristian Dima, un alt politician controversat care are în obiectiv deschiderea unei publicații de partid. Dima este doar la stadiul de proiect și caută mercenari pentru viitorul ziar care să-i reflecte marile realizări.

Cu atâtea publicații de partid, Galațiul poate deveni mai periculos decât propaganda rusă în proliferarea știrilor denaturate de voința politică. Gălățenii care se bucură că vor avea un număr mare de publicații trebuie să știe că site-urile de partid sunt susținute din bani publici, pe căi ascunse, și că decontul îl fac cetățenii. Pe de altă parte, presa independentă firavă din Galați este lovită în sursa ei de existență: publicitatea. De ani buni, piața de publicitate a Galațiului este controlată politic, fapt care duce la controlul presei prin pârghii economice.

S.Ț.