Liberalii au reluat sondajul de opinie la Galați pentru că au depășit planul și hotarele țăriiMarele sondaj de opinie liberal, efectuat pe un eșantion de 25.000 de români, la sfârșitul anului trecut și interpretat acum, cu o marjă de eroare de sub 1%, s-a dovedit inutil pentru județul Galați. Asta, pentru că liberalii, conform unor surse din partid, și-au dublat scorul față de ultimele alegeri și au ieșit cu o intenție de vot de 36%. Pe plan național, conform datelor apărute într-un articol din cotidianul Adevărul, Partidul Național Liberal a realizat, în urma sondajului, o intenție de vot de aproape 28%, ocupând locul al doilea, după PSD, partid creditat cu 30,3%.

Faptul că liberalii gălățeni au obținut cu opt puncte procentuale peste media pe țară, într-o zonă controlată de PSD, după ce la ultimele alegeri obținuseră sub 19%, i-a făcut pe liderii partidului să ceară refacerea sondajului la nivel de județ. La o primă privire, Galațiul pare desprins din bancul ăla cu raportările în agricultură: ”Opriți recoltarea, c-ați depășit hotarele țării!”. Drept este că, tot pe plan local, pesedeu, așa cum este alintat de iubitori partidul care a nenorocit zona, a obținut 40%. Deci, cu aproape 10% în plus față de media pe țară. Ăsta fiind un alt motiv pentru reluarea sondajului de opinie.

Astfel, datele pe județul Galați atestau doar existența celor două partide menționate, PSD și PNL. Singururele partide relativ vizibile la Galați, în prima fază a sondajului menționat, au fost ALDE, cu 8%, și USR, cu 5%. Altfel, Pro România a jupânului Durbacă a strâns 3%, partid urmat în clasament de PMP-ul lui Cristache, cu 2%, Ro+, tot cu 2%, și UNPR-ul lui Picu, partid practic inexistent, cu 1%. Diferența până la 100% o reprezintă alte partide.

Datele ieșite din marjele sondajului de ansamblu, de la Galați, județ atipic iubitor de pesedeu, nu prea au legătură cu cele la nivel național, acolo unde rezultatele obținute atestau următorul clasament: PSD - 30,3%, PNL – 27,8%, ALDE – 11,5, USR – 10,2, Pro România – 5,5, și nou înființatul Plus – 5%.

S.Ț.

foto – Antidotul.ro