Trompeta pesedistului Dan Nica i-a fericit pe gălățeni cu o asociație partizană de presăZiua păcălelilor a fost, în acest an, și ziua renașterii unei asociații de presă locală coordonată de trompeta mediatică a pesedistului Dan Nica. Societatea Jurnaliștilor ”Dunărea de Jos” a renăscut din propria cenușă, chiar înaintea celor patru tururi de alegeri, precum PSD din resturile PCR. Artizanul la vedere al acestei reconstrucții, care ar trebui să redea demnitatea presei locale gălățene, este Dan Paic, personaj lipit cu buzele de urechile liderului local al PSD, europarlamentarul Dan Nica. De ani buni, Dan Paic a servit pesedeul și pe Dan Nica la Agerpress sau la TV Galați și chiar le-a pus la dispoziție un site clonat din cel al pesedistului Marius Mărgărit, presaGalatiBraila.ro (http://www.nepasadegalati.ro/politic/2070-dosarul-penal-al-lui-dan-nica-a-canibalizat-organiza%C8%9Bia-jude%C8%9Bean%C4%83-psd-gala%C8%9Bi.html).

Societaea Jurnaliștilor ”Dunărea de Jos” a apărut în urmă cu peste 10 ani, atunci când Durbacă era președintele Consiliului Județului Galați, ca o copie până la confuzie a Societății Jurnaliștilor din Galați (SJG). SJG reușise să adune vreo 64 de jurnaliști gălățeni și asociația se implicase, la nivel național, în autoreglementarea presei, prin participarea la elaborarea Codului Deontologic al Jurnalistului și a Statutului Jurnalistului. Faptul că SJG a cerut aplicarea primului Contract Colectiv de Muncă pe ramura mass-media în Galați, care prevedea venituri salariale mult mărite pentru ziariști, a dus la o opoziție din partea patronatului local de presă și, astfel, vașnicii jurnaliști locali au fugit din asociație, în urma presiunilor unor Macovei&co, fără ca măcar să-și retragă adeziunile.

Faptul că jurnaliștii gălățeni au fost intimidați de patronatul local a fost speculat atunci de Dan Paic, care a venit cu o ofertă de la Eugen Durbacă, președintele CJ Galați, la acea dată. Durbacă se oferea să cofinanțeze din bani publici un proiect transfrontalier ce avea ca scop înființarea unui centru de presă România-Moldova-Ucraina. Asta, dacă băieții erau cuminți și se organizau într-o altă asociație de presă. Așa a apărut clona roșie a SJG, Societatea Jurnaliștilor ”Dunărea de Jos”. Și a apărut printr-o ilegalitate cât casa: Eugen Durbacă a trecut prin Consiliul Județului o hotărâre privind cofinanțarea pentru proiectul transfrontalier al asociației cu câteva zile înainte ca să existe hotărârea judecătorească de înființare a acesteia.

Centrul transfrontalier de presă a fost doar o păcăleală a vulpoiului bătrân Durbacă și, atunci când jurnaliștii și-au dat seama că au fost înșelați, aceștia au renunțat la a mai activa. Acum, în preajma alegerilor, trompeta lui Dan Nica a reușit să le resusciteze interesul pentru vechea asociație de presă clonată din SJG.

S.Ț.