Consiliul Local s-a întrunit ca să  prelungească frigul din casele gălăţenilor

   Consilierii locali au demonstrat, ieri, încă o dată, cât de preocupaţi sunt de soarta gălăţenilor. Aleşii locali, întruniţi în cadrul şedinţei extraordinare convocate de grupul PDL, cu suportul majorităţii conservatorilor, s-au comportat ca într-o mahala, mai bine de două ore, ca să rezolve nimic. Ceea ce ar fi trebuit să fie o întrunire serioasă, în urma căreia gălăţenii să beneficieze, începând de astăzi, de căldură, conform legii, s-a transformat într-o adevărată mocirlă politică. Rezultatul? Locuitorii de la malul Dunării întâmpină iarna fără agent termic în locuinţe. „Ineficienţă, indecizie, inactivitate, impotenţă. Lumea nu trebuie să ştie că noi suntem nişte idioţi, ci că va primi căldură”, a strigat consilierul local PSD Nicolae Rainea, la finalul şedinţei extraordinare, după aproximativ două ore, timp în care PSD-iştii, PNL-iştii, PC-iştii şi PDL-iştii s-au contrat şi s-au luat la întrecere în mişto-uri, fără niciun rezultat.

 

   Prefectul cere stare de alertă în Galaţi

   Pentru că de mai bine de şase luni, administraţia publică locală gălăţeană nu a fost în stare, dar nici nu a dorit să rezolve problema căldurii, prefectul judeţului Galaţi, Paul Florea, a convocat, ieri, de îndată, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. „Comitetul Judeţean a cerut celui local să se întrunească de îndată şi să instituie Stare de Alertă în municipiul Galaţi, întrucât problema căldurii este una extrem de gravă. Au fost raportate chiar şi victime omeneşti, din cauza frigului, atât de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, cât şi de Direcţia de Sănătate Publică”, a declarat Paul Florea. Prefectul a emis un ordin prin care Consiliul Local este obligat să rezolve problema căldurii în termen de 24 de ore, în caz contrar aleşii locali, în frunte cu primarul Dumitru Nicolae, riscând să răspundă în justiţie atât civil, cât şi penal. „Singura soluţie care ne scoate din belea este să atribuim unei societăţi licenţiate serviciul de distribuţie şi furnizare a agentului termic. Aş prefera să nu fie Electrocentrale, pentru că deja coloratura politică a devenit preponderentă”, a declarat prefectul Paul Florea.

   În replică, viceprimarul Nicuşor Ciumacenco a declarat că astăzi municipalitatea aşteaptă ca instanţa să se pronunţe în cazul solicitării Apaterm. Societatea de termoficare a cerut magistraţilor să stabilească dacă Electrocentrale este obligată să îi furnizeze agent termic. „Ne-am întâlnit din nou pentru a avea de unde să plecăm. Se insistă pe acelaşi război stupid, în urma căruia gălăţenii stau în frig. În funcţie de ce va decide instanţa, vom acţiona şi noi. Dacă instanţa obligă CET să furnizeze agent termic societăţii Apaterm, CET va trebui să plătească şi despăgubiri, din data de 17 octombrie şi până în prezent”, a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

 

   30.000 de preşcolari şi elevi suferă de frig

   Nu mai puţin de 30.000 de elevi şi preşcolari sunt condamnaţi de autorităţi să studieze la temperaturi greu de îndurat. Potrivit inspectorului şcolar general, Doruleţ Resmeriţă, la Galaţi sunt 36 de grădiniţe, dar şi 53 de şcoli primare, gimnaziale şi licee, în care domneşte frigul. „E un dezastru. Pe mine nu mă interesează relaţia dintre Apaterm şi Electrocentrale, ci să fie căldură în unităţile de învăţământ. Am primit semnale de la părinţi care cer ISJ să furnizeze agent termic. Nu ISJ este, însă, cel care furnizează căldură”, ne-a declarat Doruleţ Resmeriţă. Şi Sindicatul Învăţământului Preuniversitar (SIP) Galaţi a protestat faţă de lipsa căldurii din unităţile de învăţământ. SIP a cerut ISJ suspendarea cursurilor până când Galaţiul va avea căldură. „Solicităm să se suspende cursurile în situaţia în care, cei responsabili pentru furnizarea agentului termic, nu vor asigura căldura în şcoli începând cu 1 noiembrie, aşa cum au promis în Comisia de dialog social, desfăşurată miercuri, 26 octombrie 2011. Cerem Consiliului Local, conducerii partidelor politice să intervină în această dispută, spunând stop unei atitudini condamnabile ce induce un evident dispreţ faţă de beneficiari”, a declarat Lidia Antoniu, vicepreşedintele SIP Galaţi.

   Proiectul de hotărâre privind încredinţarea, în regim de urgenţă, a serviciului de distribuţie a agentului termic către Electrocentrale, iniţiat de PDL, a fost respins cu 12 voturi la 9.

   Corina Dobre