Consilierii judeţeni ai USL au blocat, la comanda șefilor de partide, proiecte de peste un milion de euro

   Circ, scandal, insulte, mârlănie, orgolii, penibil, josnicie, teatru, sunt doar câteva dintre ingredientele care au ajutat, ieri, consilierii judeţeni să se întrunească într-o şedinţă de-a dreptul ordinară. Aleşii judeţeni au început anul în forţă, semn că liderii celor mai importante partide de pe scena politică gălăţeană au făcut instrucţie cu aceştia chiar şi de sărbători. Încă de la debutul şedinţei ordinare, prima din acest an, consilierii USL l-au pus la zid pe preşedintele Consiliului Judeţului, Eugen Chebac, care a ţinut ca la începutul şedinţei să facă o informare despre sentinţa executorie, care obligă înstituţia să vândă apartamentele CJ şmecherilor din justiţie şi administraţie. Pledoaria lui Chebac a stârnit, însă, reacţii aprinse în rândul colegilor săi din PSD, atât Viorica Sandu, cât şi Nicolae Bacalbaşa acuzându-l pe acesta de abuz în serviciu şi încălcarea regulamentului de funcţionare a Consiliului. „Această argumentaţie provine de la juriştii dumneavoastră, cei care au validat luarea a 45 de miliarde de lei de la Galaţi şi i-au direcţionat către mai multe firme. Aceiaşi jurişti, care au creat situaţia cu apartamentele, aceiaşi jurişti care au creat situaţia cu doamna Dobrea. Noi vom acţiona pe toate căile ca malviziunile dumneavoastră să nu aibă finalitate... Mă doare inima că nu ştiţi multe. E greu de refăcut o cultură târziu”, a spus Nicolae Bacalbaşa, candidatul USL pentru şefia Consiliului Judeţului. Observaţia lui Bacalbaşa a fost susţinută şi de colega sa de Uniune, liberala Tania Bogdan, vicepreşdintele CJ, care s-a plâns, printre altele, după trei ani şi jumătate de mandat, că îi lipseşte dialogul cu liderii de grup, dar şi de competenţa angajaţilor Consiliului Judeţului, cărora este nevoită să le adreseze „întrebări ajutătoare”.

 

   Bacalbaşa confundă plenul CJ cu „În puii mei”
   Ședinţa ordinară a consilierilor judeţeni a fost pigmentată cu accesele de furie ale candidatului bufon, doctorul Nicolae Bacalbaşa. Nemulţumit de atitudinea şi reacţia lui Chebac, contracandidatul său la fotoliul de şef peste judeţ, Bacalbaşa s-a ridicat isteric de pe scaun, trăgând cu ochiul la camerele aţintite către el şi scandând „abuz”. După ce s-a asigurat, însă, că a fost în centrul atenţiei pentru câteva minute, PSD-istul şi-a reluat locul, alături de colegii săi de partid. „Vă înţeleg supărarea şi opoziţia faţă de preşedinte (acum, candidat din partea UNPR). Aţi hotărât să îl blocaţi pe Chebac, pentru că e candidat independent. Am avut o relaţie foarte bună, trei ani şi jumătate, până să îmi exprim intenţia pentru un nou mandat. Acum faceţi ce aţi făcut şi în decembrie”, a fost reacţia lui Chebac, după atacurile USL-iştilor şi blocarea mai multor proiecte de hotărâre de către aceştia. Replica la afirmaţia lui Chebac a venit din partea lui Eugen Durbacă, preşedintele PC şi vicepreşedinte al CJ, care a surprins prin sinceritatea de care nu a dat de prea multe ori dovadă: „Nu are nimeni nimic cu dumneavoastră. Doar că trei ani şi jumătate a votat fiecare la comandă”.

 

   Peste 1 milion de euro - pierdut de Galaţi
   Războaiele de pe scena politică gălăţeană au blocat, ieri, nu mai puţin de 7 proiecte de hotărâre cu bani europeni, din totalul de 16, judeţul Galaţi pierzând astfel peste un milion de euro. Consilierii PSD, PNL şi PC au mai blocat alte două proiecte privind o serie de investiţii destinate Spitalului Judeţean, respectiv „Modernizare parcare” şi „Reabilitare circuite pacienţi şi vizitatori”, explicaţia lui Bacalbaşa fiind aceea că „are etnobotanice şi în termopane”. „Înseamnă că consumatorii principali sunt ei, care lucrează în spitale. Bacalbaşa este un caz aparte. Se pare că el confundă şedinţa de CJ cu emisiunea „Te pui cu blondele”, neavând ce spune”, a replicat Eugen Chebac.
Liderii grupurilor majorităţii s-au plâns, prin vocea liberalei Tania Bogdan, că nu sunt lăsaţi să iniţieze proiecte de hotărâre, acuzându-l, indirect, pe Chebac că îi sabotează. Şi asta în condiţiile în care, până acum, aleşii judeţeni nu au părut deloc deranjaţi că nu se înghesuie să iniţieze prea multe proiecte de hotărâre. De exemplu, în anul 2011, Eugen Chebac a iniţiat 165 de proiecte de hotărâre, în timp ce restul consilierilor (34 la număr) – doar trei.
   Corina Dobre