Osteoporoza – „boala tăcută a omului modern” - mai bine de 50% dintre români sunt predispuşi

   Peste 50% dintre persoanele care au efectuat testul de osteodensitometrie au fost identificate cu modificări ale mineralizării osoase, ceea ce reprezintă un risc important de osteoporoză. La finalul campaniei gratuite de testări pentru depistarea riscului de osteoporoză, desfăşurată în perioada 24 septembrie – 22 octombrie, sub umbrela „Împreună pentru viață, sănătate prin cunoaștere”, și în parteneriat cu reţeaua de farmacii Sensiblu, peste 50% din totalul persoanelor participante au fost identificate cu modificări ale mineralizării osoase, ceea ce reprezintă un risc important pentru osteoporoză. Testările s-au desfășurat pe un număr de 2.837 de persoane, în mai multe farmacii Sensiblu din capitală, dar și din alte 21 orașe din țară, după cum umează: Alexandria, Arad, Bacău, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Deva, Galați, Giurgiu, Iași, Mediaș, Mureș, Oradea, Piatra Neamț, Pitești, Sibiu, Slobozia, Târgoviște şi Timișoara. „Osteoporoza, afecțiune scheletală sistemică, în care pierderea de masă osoasă și deteriorarea microarhitecturii osului predispun la apariția fracturilor, afectează atât populația feminină, în perioada menopauzei, cât și populația vârstnică de peste 70 ani, soldându-se cu creșterea morbidității și mortalității. Impactul important socio-economic impune, astfel, identificarea precoce a pacienților cu risc, prin colaborarea medicului de familie cu cel specialist: endocrinolog, reumatolog, ortoped. Design-ul terapiilor antiosteoporotice actuale, aplicate individualizat, le face extrem de eficace în prevenția fracturilor, atunci când sunt aplicate la timp și corect, îmbunătățind semnificativ calitatea vieții individului afectat”, spune dr. Anca Popescu, medic primar endocrinolog, din cadrul Spitalul Universitar de Urgență București.

 

   Campanie cu rezultate alarmante, în toată ţara

   Rezultatele campaniei sunt deloc îmbucurătoare. „Rezultatele pe care le-am obținut la finalul acestei campanii reprezintă un semnal de alarmă în privința evoluției acestei boli și importanței diagnosticării ei. Numărul mare de persoane care au răspuns invitației noastre de a participa la testare ne responsabilizează să continuăm demersul început alături de partenerii noștri și să ajutăm la ameliorarea stării de sănătate a pacienților și, astfel, la o îmbunătățire a calității vieții în România”, concluzionează Florentin Scarlat, Policy and Communication Director MSD România.

   „Participarea numeroasă la acţiunile de testare ne reconfirmă faptul că românii sunt interesaţi de îngrijirea sănătăţii, dar au nevoie de informaţii de specialitate, oferite de profesionişti. Sensiblu, alături de parteneri, a reuşit sa aducă mai aproape de pacienţi posibilitatea de a-şi testa riscul de osteoporoză, care, din păcate, este o boală tăcută a omului modern. Am încheiat o campanie, dar vom continua acţiunile de educare şi informare cu privire la prevenirea unor boli grave. Suntem convinşi ca astfel reuşim să-i ajutăm pe oameni să-şi păstreze bunul cel mai de preţ – sănătatea” afirmă Dan Nicolescu, Marketing Director Sensiblu.  

Osteoporoza, o boală a oaselor, fără simptome, care apare în special la femeile aflate la postmenopauză, este definită, în principal, printr-o densitate minerală redusă la nivel osos, care duce, în timp, la o porozitate crescută a oaselor și, implicit, la risc crescut de fractură. Cea mai gravă complicație asociată acestei boli este fractura de șold, cu un impact puternic asupra calității vieții acestora.

   Numărul estimat de fracturi de șold, în 2009, în România, era de 18.400. Majoritatea pacienţilor cu osteoporoză nu beneficiază de o abordare terapeutică adecvată. Osteoporoza determină, în întreaga lume, peste 8,9 milioane de fracturi în fiecare an, ceea ce înseamnă o fractură osteoporotică la fiecare 3 secunde. De asemenea, osteoporoza afectează 200 de milioane de femei din întreaga lume. La nivel mondial, una din trei femei și unul din cinci bărbați de peste 50 de ani suferă de o afecțiune osteoporotică.

Ziua Mondială a Osteoporozei este marcată anual pe 20 octombrie, de aceea campania de testare a avut loc în jurul acestei date. Determinările de osteodensitometrie din farmaciile Sensiblu au avut ca rol identificarea pacienților cu risc de osteoporoză, cu scopul de a trage un semnal de alarmă asupra procentului mare de pacienți cu această afecțiune, nediagnosticați / netratați.

   C.D.