O femeie este în comă după ce a făcut o operaţie de liposucţie la clinica medicului Călin Doboș

   Femeia, în vârstă de 36 de ani, este din Brăila și a fost supusă, în urmă cu 20 zile, unei operaţii de liposucţie pentru îndepărtarea grăsimii de pe abdomen, la clinica medicului Călin Doboș. La trei zile de la externare, pacienta s-a simţit rău şi a fost internată, pe 21 ianuarie, la Spitalul de Urgenţă din Galaţi. În prezent, femeia este în comă, la secţia Terapie Intensivă. Pronosticul medicilor rămâne extrem de rezervat, şansele de supravieţuire ale pacientei fiind minime. Până în prezent rudele femeii nu au depus nicio sesizare în acest caz. "Diagnosticul este insuficienţă multiplă de organ. În situaţia în care familia va depune o sesizare, cazul va fi analizat în cadrul Comisiei de malpraxis", a declarat Valentin Boldea, directorul Direcției de Sănătate Publică Galaţi.

   Medicul Călin Doboș afirmă că pacienta nu și-a declinat ”istoricul medical” și că, astfel, el nu a putut să prevadă reacțiile ulterioare operației.

 

   Dosarele de malpraxis - prăfuite de atâta așteptare

   La Galaţi, numărul reclamaţiilor de malpraxis care ajung, anual, pe masa Colegiului Medicilor, este în medie de 20. Toate aceste reclamaţii ar trebuie să fie rezolvate într-un termen de trei luni, însă majoritatea dosarelor zac chiar şi câţiva ani. Și dacă se dovedeşte că este vina medicului, de cele mai multe ori, acesta scapă cu avertisment, mustrare sau vot de blam.

   Traseul unei reclamaţii nu este deloc simplu. Şi în acest caz birocraţia şi deficienţele sistemului îşi spun cuvântul. Varianta cea mai des întâlnită este: fie pacientul îşi retrage plângerea, fie medicul acuzat primeşte o simplă mustrare. După ce s-a depus sesizarea la Colegiul Medicilor şi Comisia Direcţiei de Sănătate Publică, prin tragere la sorţi, se stabileşte un expert din lista naţională. Următorul pas ce trebuie parcurs este achitarea expertizei medicale. Suma porneşte de la minimul de 1.500 lei şi poate ajunge până la 4.000 lei, în funcţie de complexitatea cazului. La acestea se adaugă şi cheltuielile de judecată: "Dacă pacientul sau familia victimei nu achită această taxă, dosarul se oprește și se clasează. Este obligatorie achitarea acestei taxe. În momentul în care comisia de expertiza medicală spune că este malpraxis, se merge mai departe în instanţă. Decizia acestei comisii cântărește foarte mult în faţa judecătorilor", spune şeful DSP Galaţi.

   Expertiza medicală este o procedură greoaie şi încâlcită. Statisticile la nivel naţional arată că peste 2.000 de români depun, anual, reclamaţii cu privire la modul în care au fost trataţi de medici atunci când au avut o problemă de sănătate. Din păcate, multe din reclamații nu primesc nicio rezolvare. În consecință, într-un sistem medical bolnăvicios, care scârţâie din toate încheieturile, malpraxis-ul este o boală care ucide fără drept de apel.

   Lucian Constantin