Gălăţenii vor fi educați să lupte împotriva bolii artrozice

   În cadrul platformei „Împreună pentru viață”, MSD România și Societatea Națională de Medicina Familiei lansează programul educațional „10 pentru mișcare”, adresat medicilor de familie. Acţiunea are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare a impactului bolii artrozice asupra calității vieții pacienților din România. Proiectul “10 pentru mișcare” se va desfășura pe perioada anului 2013, în 16 orașe ale țării, printre care: Galați, Pitești, Târgu Mureș, Cluj, Timișoara, Oradea, Sibiu, Iași, Ploiești, București, Bacău, Constanța și Brașov. Obiectivul general este creșterea semnificativă a gradului de diagnosticare precoce a acestei boli degenerative și invalidante în România, pentru a conduce la creșterea calității vieții pacienților ca urmare a inițierii unui tratament precoce adecvat. „În Europa se vorbește tot mai mult de „Healthy Life Years” (HLY) – care măsoară numărul de ani pe care o persoană îi mai are de trăit, fără dizabilități. Odată cu îmbătrânirea populației, cu creșterea speranței de viață, a devenit tot mai importantă ideea de a oferi calitate vieții, de a ajuta pacienții să rămână cu o viață activă și independentă. Boala artrozică este atât de frecventă, încât este aproape subînțeleasă pentru o mare parte a pacienților noștri. Artroza nu omoară, dar chinuie și conduce către invaliditate. A aduce la zi informațiile complete asupra acestei patologii, asupra posibilităților de a aduce alinare sau stabilizare a bolii, asupra terapiilor farmacologice și nonfarmacologice utilizabile pentru pacienții nostri, este o abordare necesară și firească pentru societatea profesională a medicilor de familie”, a declarat dr. Rodica Tănăsescu, președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei

   Boala artrozică este cea mai frecventă boală degenerativă a articulațiilor și cea mai frecventă cauză de durere cronică la persoanele vârstnice, reducând semnificativ calitatea vieții. Această afecțiune reprezintă a doua cauză de morbiditate la persoanelor cu vârste de peste 55 de ani, la nivel mondial. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, peste 150 de milioane de persoane suferă în întreaga lume de boala artrozică. În ceea ce privește România, în acest moment nu există date statistice relevante ale persoanelor afectate de boala artrozică.

   Creșterea speranței de viață și îmbătrânirea populației sunt de așteptat să facă din boala artrozică a patra cauză de handicap, până în anul 2020 (Woolf și Pfleger 2003). În prezent, la nivel global, este considerată a fi a şasea afecțiune generatoare de ani de viață cu handicap, contabilizând 3% din totalul anilor de viață cu handicap (Woolf și Pfleger 2003).

   În acest moment, există diverse metode de tratament pentru boala artrozică, dar vindecarea completă nu este, deocamdată, posibilă. Primii specialiști cărora ne putem adresa pentru tratarea acestei afecțiuni sunt medicii de familie.

  Platforma „Împreună pentru viață”, dezvoltată de MSD România, se adresează tuturor celor implicați în sistemul de sănătate din România și are ca scop principal îmbunătățirea calității vieții, prin facilitarea accesului la informații relevante și încurajarea colaborării între diversele categorii socio-profesionale, având în centrul atenției pacientul.

   C.D.