Specialiştii avertizează: „Tromboembolismul venos este o afecțiune mult prea frecventă și periculoasă pentru a fi ignorată”

   Se estimează că tromboembolismul venos (TEV) este a treia cea mai frecventă boală cardiovasculară, cauzând anual peste 550.000 de decese în UE. La Congresul Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă de la Sinaia a fost lansată în 16 mai a treia ediție a Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos

   Bucureşti – 21 mai 2013 – Tromboembolismul venos (TEV), manifestat ca tromboză venoasă profundă (TVP) și embolism pulmonar (EP), este considerat a fi a treia cea mai frecventă afecțiune cardiovasculară și cauza a aproximativ o jumătate de milion de decese în Uniunea Europeană, în fiecare an. Conform estimărilor specialiștilor, cheagurile de sânge venoase ucid anual în Europa mai multe persoane decât cancerul mamar, de prostată, HIV și accidentele rutiere la un loc. [1]

   Pe lângă prevalența alarmantă, un alt aspect îngrijorător al TEV este diversitatea și multitudinea grupelor de persoane aflate la risc, fiind o afecțiune comună pacienților medicali cu boală acută, chirurgicali, ortopedici, neurologici, celor suferinzi de cancer sau aflați în terapie intensivă, precum și femeilor însărcinate care asociază trombofilie. Riscul absolut de dezvoltare a TEV diferă de la o tipologie de pacienți la alta, de la 20% la pacienții cu afecțiuni medicale, la 40% la pacienții cu intervenții chirurgicale ginecologice sau urologice majore, până la 80% la cei cu traumatisme majore sau cu leziuni la nivelul măduvei spinării[2].

   Plecând de la pericolul reprezentat de TEV în practica medicală curentă și necesitatea prevenției acestuia, Prof. Dr. Leonida Gherasim, Prof. Dr. Dinu Antonescu, Prof. Dr. Dan Tulbure și Prof. Dr. Ana Maria Vlădăreanu, au elaborat și lansat a treia ediție a Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos. Compania Sanofi s-a implicat în redactarea și distribuția acestui ghid.

   Prevenția TEV este mai eficace decât tratamentul TEV constituit, de aceea noua ediție a ghidului, rezultat al experienței, competenței și colaborării unui grup de lucru multidisciplinar, își propune să actualizeze principalele probleme pe care le ridică tromboprofilaxia în practica actuală din România. 

   "TEV este a 2-a complicație medicală postoperator și a 3-a cauză de mortalitate în chirurgia majoră abdomino-pelvină și în chirurgia ortopedică. Prin urmare, o astfel de afecțiune atât de comună multor grupe de pacienți, ce le pune viața în pericol destul de frecvent, nu poate fi ignorată. A treia ediție a ghidului aduce cu sine o abordare diferită a diagnosticului, tratamentului și profilaxiei TEV, fiind un instrument util, educativ și totodată practic, aplicabil în practica actuală a specialiștilor din domenii precum terapie intensivă, chirurgie, medicină internă, ortopedie, neurologie etc. Această ediție realizează trecerea de la ghidul "explicativ" (ediția anterioară) la un ghid "demonstrativ", în care se regăsesc datele din studiile clinice analizate riguros prin parametri statistici.", a declarat Prof. Dr. Leonida Gherasim, coautor al Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos.

   Pe lângă recomandările generale de prevenție ale TVE, autorii lucrării au abordat fiecare categorie de pacienți aflați la risc, oferind detalii și recomandări personalizate conform particularităților fiecărei tipologii, de la prevalență și factori de risc, până la posibile complicații și  metodele farmacologice (medicamentele) ce ar trebui utilizate.

"Am decis să realizăm o nouă ediție a ghidului de profilaxie din două motive: primul constă în riscul de mortalitate reprezentat de TEV în rândul pacienților, iar al doilea este reprezentat de apariția a noi date științifice, studii clinice și metode farmacologice. Având în vedere că trombofilia este o cauză specială de risc mai ales la persoanele tinere și în sarcină am inclus și acest capitol. Cea mai utilizată metodă de profilaxie este heparinoterapia de aceea am abordat și trombocitopenia indusă de heparină", a declarat Prof. Dr. Ana Maria Vlădăreanu, coautor al Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos.

   "Profilaxia adecvată – metodă, doză medicament, durată – este cea mai eficientă strategie în prevenirea TEV. Și o astfel de schemă individualizată pe tipul pacientului cu risc de afectare TEV am intenționat să o realizăm în ghid. Totuși, ghidul nu este o carte de bucate sau de rețete. El facilitează elaborarea unui protocol de lucru la nivelul fiecărei unități sanitare (departament/compartiment), care să conțină, în limitele definite de ghid, metodele precise de prevenire adecvate fiecărei categorii de pacienți. Protocolul se elaborează pe baza a trei elemente: recomandările din ghid, dovezile nou apărute de la data elaborării ghidului și condițiile locale. În acest sens, protocolul de lucru devine obligatoriu și poate fi inclus în evaluarea calității asistenței medicale", a concluzionat  Prof. Dr. Dan Tulbure coautor al Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos.

Conform echipei de autori, aplicarea oricărui protocol bazat pe cele mai noi recomandări ale ghidului reușește să scadă incidența TEV, dar rămâne un risc rezidual, individualizat. Editat cu sprijinul companiei Sanofi, Ghidul a fost lansat în cadrul SRATI 2013 – Congresul anual al Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, din 15-19 mai. Conținutul ghidului a fost avizat de societățile științifice de profil: Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă, Societatea Română de Chirurgie, Societatea Română de Medicină Internă, Societatea de Neurologie din România, Societatea Română de Ortopedie și Traumatologie, Societatea Română de Tromboză și Hemostază. 

  "Suntem mândri și deosebit de onorați de a fi sprijinit apariția atât a primei ediții, cât și a acestei noii ediții, actualizate și revizuite, a Ghidului de profilaxie a tromboembolismului venos. Este modul prin care ne arătăm preocuparea și suportul continuu pentru eforturile de îmbunătățire a calității actului medical și atingerea celor mai înalte standarde de calitate, în beneficiul tuturor pacienților care suferă sau ar putea suferi de TEV. Sperăm din tot sufletul ca această lucrare, elaborată de cei mai renumiți experți în domeniu și adoptată unanim de societățile medicale de profil, să contribuie într-un mod cât mai mare la îmbunătățirea stării de sănătate a românilor ", a declarat Dr. Ovidiu Saltas-Dabija, Director Medical Sanofi România.