Ambasadorul SUA avertizează asupra pericolului tuberculozei   La nivel mondial, mai puţin de jumătate dintre persoanele diagnosticate cu tuberculoză rezistentă la tratament sunt tratate şi vindecate cu succes. Tuberculoza este de asemenenea principala cauză de deces a persoanelor cu HIV, 1 din 4 decese ale persoanelor infectate cu HIV survenind din cauza tuberculozei.

   Guvernul SUA şi comunitatea globală împărtăşesc o viziune a unei lumi fără tuberculoză. Pentru a realiza această viziune şi pentru a pune capăt deceselor cauzate de tuberculoză, Guvernul SUA s-a angajat să colaboreze cu parteneri din întreaga lume pentru a ajunge la toate persoanele lovite de această boală, pentru a-i vindeca pe cei care au nevoie de tratament şi pentru a preveni răspândirea bolii şi noi îmbolnăviri.

   Guvernul SUA este lider în lupta globală împotriva tuberculozei. În ultimii cinci ani, am investit circa 3 miliarde de dolari pentru combaterea tuberculozei la nivel mondial.

   Ambasada SUA la Bucureşti a oferit şi asistenţă directă României în lupta sa împotriva tuberculozei, prin intermediul Biroului pentru cooperare în domeniul apărării. În septembrie 2015, am donat 150 de teste pentru diagnosticarea rapidă a tuberculozei, în valoare de 150.000 de dolari, Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din Bucureşti. Aceste teste îi ajută pe medici să depisteze mai devreme cazurile de tuberculoză multidrog rezistentă la tratament, ceea ce le permite medicilor să înceapă să administreze imediat un tratament adecvat.

   România are aproximativ un sfert din numărul total de cazuri de tuberculoză din Uniunea Europeană şi din regiunea economică europeană şi o treime din numărul total de cazuri de tuberculoză rezistentă la tratament, deşi populaţia sa reprezintă doar 4% din numărul total de locuitori din aceste zone. În consecinţă, România se confruntă cu provocarea asigurării de fonduri pentru aplicarea deplină a strategiei sale naţionale. Guvernul României şi Ministerul Sănătăţii ar trebui să acorde prioritate asigurării de fonduri pentru finanţarea programului de luptă împotriva tuberculozei, în vederea eradicării acestei boli în România.

   Sănătatea este o provocare majoră pentru România, aşa cum, din nefericire şi în mod tragic, au demonstrat din nou ultimele săptămâni. Doresc să încurajez atât Guvernul României, cât şi societatea românească să pună un accent adecvat pe îmbunătăţirea infrastructurii de sănătate şi, în cele din urmă, a rezultatelor în domeniul sănătăţii. Tuberculoza este o boală în cazul căreia se pot înregistra îmbunătăţiri rapide odată alocate resursele adecvate. Este o boală asociată cu sărăcia, iar eliminarea bolii ar putea ajuta şi la îmbunătăţirea situaţiei economice şi sociale a persoanelor sărace. Nefăcând acest lucru, România îşi blochează dezvoltarea socială şi economică. 

   Public Diplomacy – Press Office

   U.S. Embassy-Bucharest