Cosmeticele handmade, un nou trend ce cunoaște popularitate (P)În ultimii ani conștientizarea a ceea ce consumăm a devenit mai alertă. Ceea ce părea accesibil în materie de cosmetice a început să fie pus sub semnul de întrebare, sub o lupă ce analizează cu atenție fiecare ingredient. Iar ca alternativă pentru cei care își doresc un control mai atent al ingredientelor, cosmeticele handmade au devenit un concept tot mai popular.

Ce sunt acestea și cum au reușit să cucerească? Sunt pur și simplu combinații de ingrediente alternative ale substanțelor chimice și sintetice regăsite adesea în produsele cosmetice. Se pot prepara acasă, cu ajutorul ingredientelor achiziționate din gama de cosmetice online. Acestea pot fi o pasiune, un interes și în scurt timp chiar și un stil de viață. Curentul handmade, plăcerea de a face pe cont propriu ceea ce este necesar întreținerii corporale și nu numai, ideea în sine de a contribui la procesul de mixare a unor ingrediente ce aduc împreună puterea naturii la îndemâna oricui sunt motive pentru care astfel de produse cosmetice sunt dorite.

Ce trebuie să știi despre cosmeticele realizate acasă

Pe cât de simplu pare, nu este totuși o joacă. Trebuie spus că unturile și uleiurile naturale sunt ingrediente principale. Este necesar încă de la bun început o minimă cunoaștere a ceea ce înseamnă acțiunea fiecărui ingredient. Însă, chiar și începător fiind în a experimenta acest procedeu de creare a unui mix cosmetic, există șanse de reușită.

Mai nou, mediul online a devenit atât de ofertant încât aduce la îndemână atât opțiuni, cât și sfaturi despre cum să se prepare diferite combinații de ingrediente devenite ulterior o rețetă de succes a unui produs cosmetic. Spre exemplu produse-cosmetice-bio.ro dispune atât de produse, cât și de rețete. Clasificate și în funcție de nivelul de dificultate, acestea sunt detaliat explicate, cum se prepară și în ce scop sunt create.

Ce tip de produse se pot crea astfel? Aproape de toate, de la deodorant la creme pentru ten și corp, de la rețete pentru ingijirea părului până la cele pentru spălare, de tip gel de duş spre exemplu. Practic mare parte din produsele utilizate în mod regulat și la scară mare de către orice persoană atentă cu igiena și cosmetizarea proprie se pot realiza simplu, acasă.

De ce este nevoie pentru asta? Câteva ingrediente ce au la bază produse naturale, în funcție de scopul setat și de acțiunea pe care o are fiecare tip de ulei, ingredient.

Beneficii

Avantajul de a investi timp și energie în a mixa ingrediente și a crea tot felul de produse cosmetice cu larg spectru de indicație ține în primul rând de atenția acordată propriei persoane. Contează calitatea a ceea ce îmbrăcăm, mâncăm, dar și a ceea ce oferim pielii ca hrănire, ca îngrijire. Cum din păcate piața abundă în produse ieftine, și la propriu și la figurat, ce conțin derivați din petrol, siliconi, ftalaţi, conservanți, ingrediente ce afectează pe termen lung, este de preferat să existe alternative. Una dintre ele este chiar efortul de a face produsele cosmetice acasă. Efortul este minim, efectul este maxim.

Iată și alte avantaje ale acestora:

Poţi controla fiecare ingredient parte din acel produs.

Poți realiza cantități mai mici, valabilitatea este mai scurtă, însă știi sigur că acțiunea ingredientelor este una absolută, acestea fiind proaspăt mixate.

Modul personalizat de a îngriji tenul și pielea este poate marele avantaj aici. Când achiziționezi produse din comerț vei avea nevoie câte unul pentru fiecare problemă: unul să hidrateze, altul să uniformizeze culoarea etc. În schimb, în varianta de a realiza propria rețetăpoți controla mai bine ce să conțină, de unde și efectul multiplu al aceluiași produs cosmetic.

Nu în cele din urmă, ține de posibilitatea de a mixa produse bio.

Ajungem să nu mai avem încredere în valoarea nutrițională a produselor pentru că modul prea puțin controlat de cultivare este mult mai industrializat. Observăm că pielea poate reacționa mai greu la acțiunea unor produse, de aceea avem nevoie de ceva mai bun și mai complex. Așadar, cu atenție îndreptată către un scop bine definit, acela de îngrijire la nivel superior, produsele realizate acasă, din mâna și priceperea fiecăruia, poate reprezenta o metodă chiar și mai ieftină și mai sigură în ceea ce privește calitatea.