Angajaţii Spitalului Judeţean se revoltă împotriva conducerii unităţii medicale

   Cadrele medicale de la Judeţean au ajuns în culmea disperării, din cauza tratamentului la care sunt supuse, a abuzurilor conducerii unităţii, dar şi a comportamentului preferenţial practicat de şefi. Angajaţii spitalului se plâng că nu-şi primesc salariile, dar nici tichetele de masă la timp, în condiţiile în care lefurile acestora nu le permit să ducă un trai decent, ci unul la limita subzistenţei. La polul opus, Comitetul Director al Judeţeanului gălăţean încasează lefuri halucinante, din banii publici. Salariile şefilor din spital depăşesc chiar şi 7.000 de lei, în timp ce unitatea medicală abia se târăşte, de la o lună la alta, să mai poată supravieţui.

 

   Săracul spital cu şefi bogaţi

   În condiţiile în care nu există fonduri pentru medicamente, materiale sanitare pentru bolnavi – oamenii fiind obligaţi să-şi cumpere absolut tot ce este nevoie pentru a fi îngrijiţi în spital, banii publici sunt cheltuiţi pe lefuri exorbitante, cu dedicaţie, pentru conducerea unităţii medicale. Greii din Comitetul Director al spitalului încasează peste 23.000 de lei net lunar, potrivit statisticii postate pe site-ul Spitalului Judeţean. Managerul Călina Lazarovici a încasat, în luna septembrie, nu mai puţin de 6.646 de lei, în timp ce directorul economic, Valentina Alina Dobrea, a obţinut nici mai mult nici mai puţin de 7.258 de lei. Directorul medical Dorel Firescu a încasat 6.638 de lei, în timp ce directorul de îngrijiri, asistenta Viorica Domniţeanu, a primit 3.100 de lei.

 

   Revolta personalului

   Mai mulţi angajaţi ai Spitalului Judeţean Galaţi, ale căror nume nu vor fi publicate pentru a-i proteja, se plâng, într-o scrisoare de tratamentul la care sunt supuși de conducerea spitalului. „La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei Galaţi, banii publici se impart pe criterii de grade de rudenie, susţinere politică şi <<persoane de încredere>> care nu respectă legea, dar se supun ordinelor date de conducerea clanului PSD, pardon de conducerea spitalului”, se arată în memoriul transmis de angajaţi.

Aceştia acuză că „unele hotărâri ale Comitetului Director încalcă cu bună ştiinţă şi flagrant legea. Oricine, dacă se află în graţiile sau echipa de conducere, poate promova în funcţie, ori primi sporuri ilegale ori de mult abrogate, care consumă şi mai mult din resursa bugetară firavă a unităţii”.

   Cadrele medicale spun că aceste nereguli se întâlnesc mai des la funcţiile de conducere, dar şi la alte persoane, folositoare pentru a ascunde aceste nereguli.  „Nu contează dacă nu îndeplineşti condiţiile pentru a participa la un concurs sau a promova, important e să vrei bani mulţi şi conducerea aprobă orice, dar nu pentru oricine. Contează sa fii agreat şi în graţiile cuiva şi totul se rezolvă. Respectarea legii se pune în practică pentru cei ce asigură asistenţa medicală, unde, aproximativ 300 de asistenţi medicali nu sunt salarizaţi la maxima funcţiei din diferite motive. Pentru unele persoane se aprobă orice: funcţii de conducere fără condiţii legale, promovări înainte de termen, salarii mai mari decât grila de salarizare, sporuri inventate şi la momentul actual nelegale, important e să fii susţinut şi toate dorinţele sunt împlinite de Comitetul Director. Pentru factura de apă nu sunt bani, dar pentru susţinerea unor persoane de a ajunge tot mai sus, pe banii publici, se face orice. Aceste rânduri sunt susţinute de oameni care îşi doresc doar respectarea legii. Atât”.

   Corina Dobre