Gălăţenii se tem că vor muri cu zile, pentru că medicii vor face garda la domiciliu

   Potrivit unui proiect al Ministerului Sănătăţii, personalul medical va putea, sta în timpul gărzii, la domiciliu, iar atunci când vor fi chemaţi la un pacient, medicii vor trebui să ajungă în decurs de cel mult 20 de minute. Pentru această muncă, ei vor primi o remunerare de 40 % din suma pentru garda din spital. Este felul în care autorităţile din Sănătate vor să economisească banii publici din contul sănătăţii oamenilor, cred o parte dintre gălăţeni. “Omul poate să moară în aceste 20 de minute până când medicul se îmbracă să iasă din casă. Oricum iau bani cu nemiluita, că dacă nu le dai, nici nu se uită la tine”, afirmă, despre acest proiect de lege, Georgiana Lungu(44 ani).

   Proiectul a fost salutat, însă, de medici, care spun că nu înseamnă altceva decât oficializarea unei practici vechi şi remunerarea medicilor pentru munca prestată. “Garda la domiciliu se face de când lumea, mai ales la ţară, doar că, în loc de răsplată, ni se puneau în buzunare de-ale gurii, de la ouă până iepuri”, a declarat doctorul Cezar Irimia de la Spitalul Judeţean.

   Măsura a fost impusă de lipsa tot mai acută de personal, în special în unităţile medicale mai mici. Dacă la Spitalul Judeţean această problemă nu se resimte atât de mult, la maternitatea “Buna Vestire”, acolo unde sunt doar doi anestezişti, unul dintre ei este nevoit să facă gărzi de acasă, pe timpul nopţii.

   “Acest lucru nu e normal. Pe anumite specialităţi, orice secundă contează, chiar dacă e limita de 20 de minute. Până vine un anestezist, pacientul poate fi mort”, spune şeful Direcţiei Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea. Potrivit lui Boldea, pacienţii nu vor simţi schimbarea iniţiată de Ministerul Sănătăţii, pentru că, şi până acum, medicul care era de gardă tot de acasă venea.

   Domnica Negru