Spitalul de Urgență a fost păsuit cu un an de Ministerul Sănătăţii

   Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ap. Andrei” are la dispoziţie un an de zile pentru a se conforma planului de măsuri trasat de Ministerul Sănătăţii. În caz contrar, cea mai mare unitate medicală din judeţul Galaţi riscă să fie retrogradată şi să primească chiar şi gradul IV de clasificare. Până la finele lui 2012, şefii din sănătatea gălăţeană sunt obligaţi, printre altele, să înfiinţeze mai multe cabinete de boli infecţioase, pneumologie sau psihiatrie, aşa cum prevede planul de conformare. De asemenea, autorităţile trebuie să comaseze Spitalul Judeţean cu cel de Psihiatrie, în condiţiile în care Judeţeanul nu are secţii de profil, în schimb, având încheiat un contract de colaborare pentru tratarea bolnavilor cu afecţiuni psihice.
   În 2011, peste 110 spitale au fost trecute într-o categorie superioară, dar cu plan de conformare și cu condiţia ca, până la 1 ianuarie 2012, să fie rezolvate problemele din acest plan. Printre acestea se numără şi Spitalul Judeţean din Galaţi. Ordinul emis de Ministerul Sănătăţii a picat precum o mănuşă pentru gălăţeni, în condiţiile în care incompetenţa şi ignoranţa conducerii spitalului s-ar fi răsfrânt asupra sutelor de mii de locuitori din judeţ şi nu numai. „Eu cred că dacă nu erau şi alte spitale în situaţia asta, nu ne mai salva nimeni. Acest lucru dovedeşte spiritul românesc – lasă că merge aşa. Legea nu se respectă. Dăm termene şi nimeni nu se îngrijeşte de ele. Au avut la dispoziţie şase luni, timp în care nu s-au conformat. După obiceiurile româneşti, este posibil să vină decembrie şi tot aşa să îi găsească”, ne-a declarat doctorul Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
   Ministerul Sănătăţii a emis, ieri, un proiect de ordin potrivit căruia spitalelor de categoriile I şi II li se impune prorogarea termenului de valabilitate a clasificării provizorii, de la 31decembrie 2011, la 31 decembrie 2012, astfel încât criteriile minime obligatorii pentru categoria aprobată să poată fi îndeplinite, avându-se în vedere noile prevederi legale. O altă schimbare, din criteriile minime obligatorii pentru clasificarea spitalelor în funcţie de competenţă, vizează faptul că unităţile sanitare din categoriile I şi II pot contracta serviciile pe care nu le au de la alte spitale, pentru cel mult trei specialităţi, faţă de numai două câte sunt în prezent.
   Corina Dobre