Noua Putere continuă tradiţia clasei politice de a-şi subordona televiziunea publică

   „ActiveWatch” împreună cu „Agenţia de Monitorizare a Presei” fac apel la Putere, cît şi la Opoziţie, pentru continuarea modificării Legii 41/1994 în scopul depolitizării şi reformării serviciilor publice de radio şi televiziune. “Ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni demonstrează, din păcate, că întreaga clasă politică se află sub dominația unor reflexe de inspirație totalitară, refuzând să elibereze cele două instituții de sub controlul politic și să le lase să funcționeze în interes public”, spun reprezentanţii „ActiveWatch”.

În ciuda promisiunilor că vor depolitiza instituţiile publice, reprezentanţii actualei puteri fac exact contrariul. În iunie 2005, la scurt timp după instalarea alianței DA la putere și demiterea conducerilor TVR și SRR numite de PSD, reprezentanții ActiveWatch au protestat în Parlament împotriva numirii noilor consilii de administrație la televiziunea și radioul public, înainte ca legea de funcționare să fie modificată. „Am afișat, atunci, bannere și am aruncat fluturași de la balcoanele plenului cu mesajul „TVR și SRR – servicii publice, nu servicii politice”. Tergiversarea procesului de modificare a legii 41/1994 a dus la situația dezastruoasă în care TVR se află acum. Se repetă scenariul prin care noua majoritate parlamentară își adjudecă prada, înlocuind o veche administrație apropiată fostei puteri, cu o nouă administrație alcătuită covârșitor din rândurile partidelor aflate la putere și din care opoziția este exclusă. Diferența față de situațiile anterioare este dată de eliminarea completă a reprezentanților opoziției din viitorul Consiliu de Administrație al TVR. Acest fapt creează premizele unei politizări totale a instituției, în totală contradicție cu declarațiile președintelui PSD, prim-ministrul Victor Ponta”, arată „ActiveWatch”.

Intenția actualei puteri de a prelua controlul televiziunii publice este confirmată și de dubla măsură aplicată de guvernul Ponta în cazul blocării conturilor TVR. Acestea au fost deblocate la scurt timp după ce fostul CA a fost demis de Parlament. Condiția deblocării impusă de premierul Ponta administrației Lăzescu a fost ca aceasta să prezinte, în prealabil, un plan de reorganizare După ce Parlamentul l-a numit pe Radu Călin Cristea în funcția de Director General interimar al TVR, guvernul a deblocat conturile pentru o perioadă de șase luni - decizie pe care AW-AMP o consideră necesară pentru garantarea funcționării TVR- fără a mai fi impusă condiția prezentării unui plan de restructurare. Cu alte cuvinte, criza a însemnat pentru premierul Ponta nu atât o problemă economică, cât una de control politic. „De aceea, considerăm că prioritatea clasei politice în ceea ce privește radioul și televiziunea publică ar trebui să fie modificarea legii de funcționare a radioului și televiziunii publice, proces început în 2005 și abandonat pe parcurs de o clasă politică determinată să nu piardă din mâini cele două instituții. Niciun demers care vizează depolitizarea acestor instituții nu poate fi credibil sau realizabil, fără modificarea legii de funcționare. Actuala lege, total depășită de evoluția pieței de media, este principalul mecanism care a permis dezastrul financiar al TVR, politizarea acesteia și compromiterea sa în ochii publicului”, afirmă „ActiveWatch”.

   C.D.