Comisia Europeană lansează consultări cu privire la libertatea şi pluralismul mass-media

   Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, au fost lansate două consultări publice, care vor fi deschise până la 7 iunie 2013 și care oficializează o dezbatere inițiată ca urmare a unor recomandări <http://ec.europa.eu/digital-agenda/sites/digital-agenda/files/HLG%20Final%20Report.pdf>   formulate în ianuarie 2013 de un grup independent la nivel înalt pentru libertatea și pluralismul mass-media, reunit de Comisie.
   Prima și cea mai amplă consultare <https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/public-consultation-independent-report-hlg-media-freedom-and-pluralism>  invită participanții să formuleze observații cu privire la aspecte precum domeniul de aplicare a competenței UE de a acționa în vederea protejării libertății mijloacelor de informare în masă, rolul autorităților publice, respectiv al autoreglementării sau protecția surselor jurnalistice în Europa.
   A doua consultare <https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/public-consultation-independence-audiovisual-regulatory-bodies>  se limitează, în mod specific, la recomandarea grupului la nivel înalt ca organismele de reglementare a conținutului audiovizual să fie independente. În condiţiile în care mass-media audiovizuale fac deja obiectul unor reglementări la nivelul UE, Comisia solicită opinii cu privire la opțiuni de consolidare a independenței acestor autorități, ale căror activități influențează în mod direct sectorul mass-media audiovizuale și, implicit, libertatea și pluralismul mijloacelor de informare în masă.
Neelie Kroes, vicepreședinte al Comisiei Europene, a declarat: „În UE ne confruntăm cu amenințări la adresa libertăților noastre fundamentale, precum libertatea și pluralismul mass-media pe întreg teritoriul Europei. Grupul la nivel înalt ne-a transmis un semnal puternic că este necesar să luăm măsuri hotărâte pentru a garanta, în viitor, libertatea și pluralismul serviciilor noastre mass-media. În numele democrației noastre, vă invit să vă exprimați opiniile în cadrul acestor consultări.”