Adrian Năstase recidivează – cere să fie „schimbat” un ziarist

   Adrian Năstase, fost premier și fost candidat la Președinția României, recent eliberat din închisoare după ce a fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție, și-a îndemnat sâmbătă cititorii de pe blog să ceară conducerii unui ziar să „schimbe” un autor „defect”. Argumentul: „Pentru că sunteți cetățeni europeni”.

   Pe 16 iulie, site-ul Cotidianul.ro a publicat, sub semnătura lui Călin Marchevici, articolul „România, o țară de vânzare la preț redus”, care reproducea în limba română un text scris în ziua precedentă de jurnalista Marianne Rigaux pentru site-ul Slate.fr, cu prilejul vizitei directoarei FMI Christine Lagarde în România. Materialul viza vertitabila terapie de șoc („un véritable traitement de choc”) la care a fost supus statul român în schimbul celor 20 de miliarde de euro împrumutate de la FMI și trecea în revistă atât factori determinanți, cât și efecte ale acestora.

   Paragraful (tradus de Călin Marchevici pentru Cotidianul.ro) care l-a determinat pe Adrian Năstase să instige cititorii blogului său să ceară „schimbarea” unui autor „defect” este următorul: „Achitarea în decembrie a fostului premier Adrian Năstase este o dovadă în plus a incapacității statului român de a pedepsi corupții plasați în funcții înalte. Adrian Năstase a fost condamnat, în iunie 2012, la doi ani de închisoare cu executare pentru că a deturnat mai multe milioane de euro, acordând contracte de construcție a autostrăzilor fără licitație”.

   Fostul premier al României, pe vremea căruia libertatea presei a fost cel mai grav îngrădită în istoria post-decembristă, s-a revoltat atât de tare pe traducătorul unui text din presa franceză, încât a consemnat pe blogul său: „În opinia mea, Călin Marchevici este defect. Pentru că sunteți cetățeni europeni, ați putea solicita conducerii ziarului să vi-l schimbe”.

   Astăzi repudiat la periferia agendei publice de însăși istoria propriilor fapte, unul dintre cei mai mari factori declanșatori ai deprofesionalizării și degradării presei libere din România post-comunistă folosește apartenența la cetățenia europeană drept pretext pentru a anihila pozițiile critice lui din mass-media. Din fericire, vremurile când Adrian Năstase chiar demitea jurnaliști după bunul plac sunt de domeniul trecutului. Un trecut sinistru, în urma căruia presa abia mai mișcă, ca un peștișor în ape poluate. Iar rechinul eșuat încearcă să mai înhațe ceva de pe mal, cu ultimele suflări.

 Maria Adriana Popa - FreeEx