Liderii africani ar putea distruge Tribunalul Internațional, lăsând în urmă o lume mai puțin sigură

   Curtea Penală Internațională (CPI) este prima și singura instanță de justiție internațională care judecă crimele împotriva umanitații. Dar liderii din Sudan și Kenya, care au răspândit deja teroare și frică în țările lor, încearcă acum să scoată Africa din CPI, doar pentru a-și putea permite să omoare, să violeze și să incite la violență fără a risca să fie pedepsiți. 
   Știu că împreună îi putem opri. Dar, pentru a reuși, trebuie să ne unim forțele și să cerem țărilor care reprezintă ”vocea rațiunii” în cadrul Uniunii Africane (UA) - Nigeria și Africa de Sud - să intervină pentru a se asigura că cei persecutați vor fi protejați în continuare de CPI. Semnați petiția urgentă și trimiteți vestea mai departe. Când vom atinge un milion de semnături, vom înmâna petiția liderilor prezenți la conferința Uniunii Africane de la Addis Abeba:  
   http://www.avaaz.org/ro/justice_for_africa_icc_ro/?bKPcSeb&v=30083 
   Am văzut multe la viața mea, am muncit din greu, am călătorit mult și am știut că lupta pentru dreptate este o luptă lungă și grea. Am văzut cele mai mari atrocități în Dardur și Rwanda, dar am văzut și Binele triumfând în reconcilierea din Africa de Sud. De-a lungul vieții mele, am asistat la un progres uriaș. S-au luat măsuri importante pentru protejarea celor slabi în fața celor puternici, lucruri care ne dau speranță tuturor. CPI este una dintre aceste raze de speranță. 
   Această instituție este amenințată acum tocmai pentru că își face treaba. CPI i-a pus sub acuzare pe vicepreședintele Kenyei pentru asasinarea opozanților săi politici în timpul alegerilor și pe președintele Sudanului pentru uciderea de femei și copii în Darfur. Nu e de mirare că Sudanul și Kenya fac acum lobby intens pentru a scoate Africa din CPI: liderii lor au mâinile pătate de sânge și nu vor să fie pedepsiți.    
   În Darfur, Congo, Coasta de Fildeș și Kenya, CPI joacă un rol vital: ea dă speranță celor terorizați de armate, miliții și de fanaticii gata să verse sânge nevinovat. CPI este o rază de lumină într-o mare de întuneric, și nu ne putem permite să o pierdem.   
   Principalul argument adus de liderii care au conștiința pătată este că CPI e un instrument al vesticilor, folosit pentru a porni o vânătoare de vrăjitoare împotriva lor, fiindcă cele mai multe investigații au avut loc în Africa. Nimic mai neadevărat. Curtea Penală Internațională e o instituție creată de 20 de țări africane, 5 dintre cei 18 judecători sunt africani, iar procurorul șef e tot african. 
   Weekend-ul acesta este un moment crucial. Ce vor alege liderii africani? Vor alege să apere dreptatea sau nedreptatea? Vor susține victimele sau călăii?A sosit timpul marii decizii. Fiți alături de mine și cereți liderilor africani să fie de parea dreptății și să sprijine Curtea Penală Internațională: 
   http://www.avaaz.org/ro/justice_for_africa_icc_ro/?bKPcSeb&v=30083 
   Am trăit unele dintre dintre cele mai frumoase clipe din istoria umanității, momente în care, împreună, am readus speranța în inimile multor oameni. Acum putem face asta din nou.
   Cu speranță și recunoștință,

   Desmond Tutu