Institutul de Psihologie Judiciară (IPJ) în colaborare cu Societatea Civilă Profesională de Psihologie Smart Health - Terapis a organizat, în perioada 6-7 februarie, cursul de formare profesională continuă cu tema “Expertiza psihologică a copilului abuzat/neglijat”. Cursul a fost susținut de Dr. Cătălin Luca, specialist în domeniul abuzului, psiholog clinician și expert psiholog judiciar, autor al cărții “Expertiza psihologică a copilului abuzat/neglijat”.
În cadrul evenimentului au participat organizatorul cursului, doamna Alina Gălățanu-expert psiholog, clinician, psihoterapeut, reprezentant al Societății Civile de Psihologie Smart Health – Terapis, psihologi ai Direcției Generale de Asistență și Protecția Copilului Galați (DGASPC), psihologi școlari, psihologi din spitale, psihologi din mediul privat, precum și cadre didactice. De asemenea, salutăm interesul acordat evenimentului de către reprezentanții Judecătoriei Galați.
Participanții la curs au beneficiat de informații referitoare la identificarea formelor de abuz asupra copilului și evaluarea impactului asupra acestuia, investigarea unor competențe necesare intervievării unui copil victimă, adaptarea interviului la nivelul de dezvoltare al copilului, utilizarea unui plan cadru de consiliere psihologică pentru diminuarea consecințelor traumei asupra copilului, networking cu alți specialisti resursă – expertul psiholog, instanțele de judecată.
În ceea ce priveste abuzul, dr. Cătălin Luca a prezentat principalele forme de abuz: fizic, emoțional, sexual și neglijarea. Abuzul asupra copiilor este reprezentat de orice formă de violență fizică sau emoțională la care sunt supuși sau expuși copii.
Din păcate, în România încă mai există părinți care gândesc că bătaia e “ruptă din rai” și consideră că atitudinea violentă este sănătoasă și educativă pentru copiii lor. Violența se transmite din generație în generație, iar probabilitatea ca un copil abuzat să aplice aceeasi metodă când va deveni adult este foarte mare.
Referitor la intervenția în cazurile de abuz, dr. Cătălin Luca a precizat că psihologii ar trebui să-și păstreze obiectivitatea în pofida încărcării emoționale, pentru a contribui cu informații psihologice cât mai precise, în vederea stabilirii interesului superior al copilului. “Conform legislației românesti, fiecare specialist are obligația de a semnala autorităților inclusiv suspiciunea unui abuz exercitat asupra copilului”, a afirmat dr. Cătălin Luca. Părinții, cadrele didactice și orice altă persoană din apropierea copilului ar trebui să semnaleze cazurile de abuz, iar informarea populației cu privire la abuzul asupra copilului ar trebui să fie o prioritate pentru instituțiile guvernamentale și neguvernamentale.
În România, conform ultimului raport al Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție (ANPDCA), în perioada ianuarie-iunie 2015 s-au inregistrat 6.736 de abuzuri asupra copiilor, Moldova și Dobrogea ocupând locul întâi, cu un număr de 1.710 cazuri, în timp ce județul Ilfov, care reprezintă 15% din populația țării, ocupă ultimul loc cu un număr de 352 de cazuri.
Institutul de Psihologie Judiciară (IPJ) este o asociație cu caracter profesional, care furnizează cursuri de formare profesională psihologilor în vederea realizării de expertize psihologice judiciare. IPJ este prima instituție din România care promovează expertiza psihologică, domeniul Forensic Psychology și Tabloul Expertilor Psihologi (TEP). SmartHealth este o societate civilă profesională de psihologie care reunește psihologi din Bucuresti și Galați, reprezentată înGalați prin Cabinetul SmartHealth Terapis, cu misiunea de a oferi servicii psihologice în domeniile: expertiză psihologică, psihoterapie, psihologie clinică, precum și consilere psihologică.
Andreea Goria