Apel către Parlament și Guvern: Salvați televiziunea publică!   Recentele evenimente din televiziunea publică au readus în atenția mediului politic și a mass-media situația gravă în care se află Societatea Română de Televiziune (SRTV). Noile procese câștigate de o parte a salariaților vor avea un impact puternic asupra exercițiului financiar, SRTV anunțând deja că se confruntă cu imposibilitatea achitării salariilor. Pierderile financiare se acumulează de la an la an, contribuind la creșterea datoriilor instituției. Achitarea imenselor datorii are ca efect restrângerea dramatică a producției editoriale, punând sub semnul întrebării îndeplinirea misiunii publice pentru care această instituție există.

   Niciun demers de salvare a SRTV nu poate fi serios dacă nu este însoțit de o modificare radicală a legii de funcționare nr. 41/1994, o lege vetustă care a permis actuala situație, prin politizarea instituției și prin lipsa de control a conducerilor administrativă și executivă, principalele cauze ale abuzurilor, corupției interne și a managementului defectuos.

   De aproape 12 ani, societatea civilă cere modificarea legii 41/1994 pentru ca televiziunea și radioul public să-și poată îndeplini misiunea publică, iar cetățenii să beneficieze de informații corecte și programe de calitate. Întreg mediul politic, cu excepția unor inițiative individuale, a sabotat acest proces de modificare a legii, nedorind să piardă controlul asupra celor două instituții. Reflexul controlului este atât de puternic încât nici scăderea mizei SRTV cauzată de actualul dezastru financiar al instituției și de audiențele tot mai mici nu a schimbat semnificativ atitudinea politicului față de SRTV.

 

   După ani de zile de ignorare, Parlamentul redescoperă existența televiziunii publice

   Salutăm dezbaterile din comisiile parlamentare de specialitate și interesul senatorului Georgică Severin pentru modificarea legii, dar considerăm că proiectul depus de domnia sa este insuficient, fiind nevoie de o modificare structurală a legii.

   Pentru ca intervenția Parlamentului să nu se rezume la o cârpeală utilă într-un an electoral, susținem necesitatea unei intervenții sistemice, care să se adreseze nevoilor urgente ale instituției, dar să și prevină repetarea actualei situații prin modificarea legii de funcționare a mediilor publice. Schimbarea legii este primul pas pentru depolitizarea și reformarea serviciilor publice de radio și televiziune, iar un astfel de demers trebuie să întrunească un nivel ridicat de consens politic pentru a putea fi pus în practică.

   De asemenea, cerem autorităților să intervină urgent pentru scoaterea SRTV din impasul economic în care se află, inclusiv prin actualizarea nivelului taxei, cel mai mic din Europa și aflat la același nivel de 12 ani. Oricât de nepopulară ar fi, măsura ar contribui semnificativ la creșterea veniturilor SRTV, fără a avea un impact semnificativ asupra bugetului gospodăriilor. De asemenea, considerăm că se impun măsuri legislative care să regleze actuala situație în care un număr exagerat de mare de gospodării beneficiază de scutiri de la achitarea taxei TVR.

   Într-o piață media dominată de posturi de propagandă controlate de politicieni sau de afaceriști penali, în care jurnalismul independent se refugiază în inițiative online, există mai mult ca oricând șansa și necesitatea restaurării misiunii publice a presei, iar mediul cel mai potrivit în acest sens este cel al televiziunii și radioului public. Organizațiile semnatare adresează un nou apel Parlamentului și Guvernului să întreprindă demersurile necesare în vederea salvării televiziunii publice și să restaureze demnitatea acestei instituții și a salariaților săi.

   ActiveWatch

   Convenția Organizațiilor de Media

   Centrul pentru Jurnalism Independent

   FRJ MediaSind

   Centrul de Resurse Juridice

   Expert Forum

   Miliția Spirituală

   Funky Citizens

   Centrul Român de Politici Europene