Premianţii Galei Premiilor Participării publice din acest an au refuzat imposibilul   “Când oameni obişnuiţi reuşesc să convingă primarul sau ministrul să repare sau adopte decizii drepte pentru diverse comunităţi, aceste reuşite par adesea magice pentru contextul actual al participării publice din România. Oamenii pe care îi premiem la Gală dau însă dovadă de curaj şi perseverenţă şi, prin implicare civică, ne demonstrează că imposibilul se transformă în posibil. Exemplele sunt diverse, de la adoptarea unor legi din domeniul sănătăţii sau educaţiei, la transparentizarea procesului decizional în administraţie sau salvarea zonelor verzi de la dispariţie, până la asigurarea unui transport în comun accesibil şi civilizat.” - Oana Preda, director Executiv CeRe

   Oamenii şi organizaţiile premiate la cea de-a VII-a ediţie a Galei Premiilor Participării Publice (G3P) au obţinut schimbări importante în comunitate prin intervenţii avute în decizii publice. CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică premiază anual persoane, organizaţii şi reprezentanţi ai administraţiei care demonstrează o schimbare de perspectivă în România, aceea în care deciziile publice reflectă dorinţele şi vocea cetăţenilor, prin proiecte ale comunităţii care-i privesc direct.

   Premianţii Galei Premiilor Participării Publice din acest an sunt:

-Asociația Salvați Copiii, filiala Iași, pentru Campania „Acolo unde nu ajung drepturile copiilor”: au asigurat accesul la educaţie pentru 102 copii din comunităţi izolate.

-Asociația Elevilor din Constanța, pentru campania „Reduceri la abonamente. Elevii își cer drepturile!”: au determinat primăria să reducă costul pentru transportul în comun al elevilor.

-Asociația OvidiuRo, pentru campania „Fiecare Copil la Grădiniță – LEGE”: aprobarea legii prin care familiile defavorizate au dreptul la tichetele sociale condiţionate de prezenţa copiilor la grădiniţă.

-Coaliţia România Respiră, pentru campania „România fără fum - sănătatea nu se negociază!”: a fost aprobată legea care interzice fumatul în spaţii publice.

-Georgiana Marcu, pentru campania „Transport mai bun pentru cetățenii din satul Pleașa”: uşurarea condiţiilor de transport în comun pentru locuitorii satului Pleaşa din jud. Prahova

-Asociația Elevilor din Constanța, pentru campania „Bursele pentru elevi, cerute în instanță”: alocarea bugetului necesar pentru acordarea burselor de merit, sociale şi de studiu pentru 10.000 de elevi din Constanţa.

-Asociația Elevilor din Bacău, pentru campania „Lăsați-ne să batem mingea!": accesul elevilor şi studenţilor pe terenurile de sport ce aparţin şcolilor şi liceelor din oraş, după terminarea orelor de curs.

-Centrul de Resurse Juridice, pentru campania „Fără lagăre! Prevenirea abuzurilor la adresa drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale instituționalizate”: aprobarea legii care prevede înfiinţarea Mecanismului Independent de Monitorizare a respectării drepturilor persoanelor cu dizabilităţi mintale instituţionalizate.

-Asociația Agent Green - Campania „Stop tăierilor ilegale”: măsuri pentru protejarea pădurii din Coşava Mică împotriva exploatărilor forestiere 

-Romanian Youth Movement for Democracy, pentru campania „Cetățeni activi pentru Bacău”: mai multă transparenţă decizională în administraţia locală.

-Ovidiu Vanghele - Centrul de Investigaţii Media, la categoria specială pentru  “Jurnalişti”: pentru articolele de investigaţie în sprijinul adoptării Mecanismului de Monitorizare independentă a situaţiei din centrele rezidenţiale pentru persoane cu dizabilităţi mintale

-Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale - ANPCDEFP, Asociaţia pentru Dezvoltare Activă pentru campania „Zilele Parcului Gherăieşti 2”: reabilitarea şi dezvoltarea parcului Gherăieşti din Bacău

-Premiul Special CeRe – Dan Perjovschi