Premiile libertății de exprimare – acordate de ActiveWatch   Repetenții libertății de exprimare 2015-2016

   I.Justificare: B1 Tv este cel mai echidistant canal de știri: a încasat fără să discrimineze bani din șpăgile luate de primari de toate culorile politice.

Se acordă postului de știri B1 TV premiul: Echidistanță cu chitanță, pentru talentul extraordinar de a scoate în evidență frumosul din orice primar corupt, fie el mai Chiliman, fie el Vanghelian. Din rechizitoriile făcute de procurorii DNA rezultă că, în ultimii ani, postul din Calea Victoriei a avut un singur slogan: PSD și PNL/Aceeași casierie!

   II.Justificare: Doamna Udrea a fost cel mai puternic redactor-șef al țării în perioada 2010 – 2012, când a dictat politica editorială (uneori, chiar și știri) pentru mai multe ziare, agenții de știri și televiziuni, controlate de diverși moguli penali ai patriei.

Se acordă doamnei Elena Udrea premiul: Bună pentru mass-media, pentru intervențiile și presiunile editoriale din perioada 2010 – 2012, care ascundeau publicului hoțiile din Gala Bute.

   III.Se acordă publicației Evenimentul Zilei premiul: Evenimentul Elenei, pentru că este primul ziar dat șpagă. Dosarele DNA arată că Evenimentul Zilei a fost parte a unei șpăgi încasate de Elena Udrea. Nu știm dacă ziarul a fost încadrat de procurori la bunuri materiale sau imateriale. Oricum, povestea e ireală.

   IV.Justificare: Televiziunile INTACT se plâng liber dintr-un sediu furat de la stat că statul vrea să le limiteze libertatea de exprimare.

Se acordă trustului Intact premiul: Antena 3 vrea să mai stea aici, pentru martiriul mediatic declanșat odată cu primirea ordinului de evacuare a sediului furat de la stat. Vedetele Antenelor au dezlănțuit Jihadul împotriva ANAF-ului și a Justiției, care porniseră procedurile pentru recuperarea prejudiciului creat de Dan Voiculescu, părintele fondator al trustului. Care nu mai este atât de intact.

   V.Justificare: Jandarmii au confundat apărarea ordinii publice cu ordinele patriotice primite de la autoritățile locale, care s-au opus constant organizării acestui eveniment, fără nici un temei legal.

Se acordă Jandarmeriei Târgu-Mureș premiul: Amenda patriotic, pentru că pe 10 martie 2016 a amendat 84 de participanți la Marșul Secuilor, eveniment notificat încă din anul 2015 și în urma căruia ungurii n-au fugit cu Ardealul.

 

   Premianții libertății de exprimare 2015-2016

   I.Justificare: Vestea bună este că țara se trezește: avem tot mai mulți cetățeni care nu mai acceptă să asiste pasivi la jaful și abuzurile din instituțiile de lângă ei. Asta cu atât mai mult cu cât există și o lege - legea avertizorului de integritate - care zăcea cam nefolosită de ani de zile. Ei bine, anul trecut rebelii cei mai curajoși au fost mult mai numeroși decât în anii anteriori.

Se acordă domnului Marian Godină premiul: Arbitru al integrității, pentru că a folosit cu responsabilitate „fluierul de integritate” și a semnalat public cum superiorii săi au vrut să-l sancționeze, la presiunea unei membre a PSD, pentru că a aplicat legea.

Se acordă domnului Alin Goga premiul: Arbitru al integrității, pentru că a folosit cu responsabilitate „fluierul de integritate” și a semnalat public gropile din CNADNR.

Se acordă domnului Liviu Costache premiul: Arbitru al integrității, pentru că a folosit cu responsabilitate „fluierul de integritate” și a semnalat public gropile din CNADNR.

Se acordă domnului Claudiu Țuțulan premiul: Arbitru al integrității, pentru că a folosit cu responsabilitate „fluierul de integritate” și a semnalat public gropile din CNADNR.

Se acordă cetățenilor activiști din Sebeș premiul: Tulai scump îi fluieruuu, pentru că păzesc cerul Sebeșului de norii de formaldehidă și pentru că nu se lasă intimidați de procesele în care compania Kronospan îi amenință cu amenzi și despăgubiri de câte 250.000 de lei de fluierat.

Se acordă domnului Andrei Rus premiul:Arbitru al integrității, pentru că a folosit cu responsabilitate „fluierul de integritate” și a semnalat public presiunile conducerii UNATC asupra revistei Film Menu, devenind apoi ținta unor sancțiuni staliniste.

   II.Justificare: Premiile următoare sunt dedicate celor care iubesc activitatea științifică. E vorba despre pasionați ai cercetării, oameni care vor ca produsele de cercetare să fie ferite de mizeria cotidiană. Iar meritul lor este că au dat un nume mizeriei: acesta este generalul Gabriel Oprea, doctor în impostură.

Se acordă doamnei Emilia Șercan premiul: Erou pe frontul interesului public, pentru că nu a cedat în fața tacticilor de intimidare practicate de generalul Oprea și a arătat lumii că generalul este gol.

Se acordă doamnei Sidonia Bogdan premiul: Erou pe frontul interesului public, pentru că nu a cedat în fața tacticilor de intimidare practicate de generalul Oprea și a arătat lumii că generalul este gol.

Se acordă doamnei Ana Poenariu premiul: Erou pe frontul interesului public, pentru că nu a cedat în fața tacticilor de intimidare practicate de generalul Oprea și a arătat lumii că generalul este gol.

Se acordă domnului Ovidiu Vanghele premiul: Erou pe frontul interesului public, pentru că nu a cedat în fața tacticilor de intimidare practicate de generalul Oprea și a arătat lumii că generalul este gol.

Se acordă domnului Dragoș Pătraru premiul: Erou pe frontul interesului public, pentru că nu a cedat în fața tacticilor de intimidare practicate de generalul Oprea și a arătat lumii că generalul este gol.

Se acordă publicației online PressOne.ro premiul: Erou pe frontul interesului public, pentru că nu a cedat în fața tacticilor de intimidare practicate de generalul Oprea și a arătat lumii că generalul este gol.

   III.Justificare: Vă amintiți de un titlu de primă știre a vreunei publicații sau post de televiziune care să sune așa: “Moartea unui parcagiu”? De obicei, parcagiul nu face față competiției cu vestea morții unui star public – de exemplu moartea unui fotbalist. Sigur, compararea suferințelor nu este un exercițiu onest, dar diferența vorbește despre prețul pe care îl au oamenii în societatea noastră. Iar prețul face din cei ieftini niște morți anonimi sau, mai mult, uneori prețul îți permite să-i omori fără ca asta să te coste mare lucru. Povestea lui “Dinte” – asta a fost porecla lui Daniel Gabriel Dumitrache - este despre un tânăr care a murit într-o sectie de politie din Bucuresti.

Se acordă titlul Cel mai iubit dintre parcagii ziaristului Ștefan Mako, de la CasaJurnalistului.ro, pentru curajul de a povesti despre un etnic rom, pentru curajul de a povesti despre un om sărac, pentru curajul de a relata despre violența din unele secții de poliție.

 

   IV.Justificare: De câteva luni, românii trăiesc un nou coșmar: vin refugiații! Lipsa de informare îi lasă pe conaționalii noștri complet expuși mitologiei despre refugiați – care sunt prezentați de vocile populiste ca “teroriști”, “vânători de job-uri” ori “agenți ai islamului” veniți să șteargă identitatea noastră daco-creștină de pe fața Europei. Sunt foarte puțini jurnaliștii care rezistă tentației populiste și care încearcă să spargă ecranul pe care sunt proiectați acești balauri. Dintre ei, câțiva au ales să cunoască refugiații întâlniți în tabere sau i-au însoțit de-a lungul câtorva mii de kilometri - reali, nu virtuali.

Pentru contribuția lor la lupta cu stafiile din mințile românilor, se acordă premiul Meseria bate xenophobia jurnaliștilor: Ștefan Mako, Matei Bărbulescu, Thomas Câmpean (fotoreporter) pentru reportajul 4000 de km garduri, publicat de CasaJurnalistului.ro

Ovidiu Vanghele, Andrei Pungovschi (fotoreporter) pentru reportajul Criza refugiaților: Povești de groază, multe întrebări și, deocamdată, prea puține răspunsuri, publicat de Euractiv.ro

Publicației Vice – pentru politica editorială multiculturală în problema refugiaților și lui

Andrei Manțog, de la Kamikaze, ca să îl încurajăm să renunțe la ideea de a părăsi România pentru că e xenofobă.