Petițiile societății civile duc la stoparea abuzurilor asupra persoanelor cu dizabilități   Așteptăm de aproape un an să vă dăm aceste vești: joi, 11 august a.c., Guvernul a luat o decizie istorică. Prim-ministrul Dacian Cioloș și-a asumat implementarea Mecanismului Independent de monitorizare a centrelor pentru persoane cu dizabilități. Se alocă buget, sediu și sprijin logistic pentru începerea activității de urgență. Este un mare pas înainte care va limita abuzurile crunte la care aceste persoane sunt supuse în centrele groazei, un pas la care noi, comunitatea de-clic, am avut un cuvânt hotărâtor. Însă această victorie nu a fost ușor de obținut. După sute de sesizări, inclusiv la CEDO, după zeci de articole de investigație, România tot nu renunță la practicile îngrozitoare. Oameni legați în centre de protecție, sedați, înfometați, traficați, prizonierii unui sistem din care nu ies decât atunci când mor. Acestea sunt imaginile care nu făceau cinste României în anii 90 și nu o fac nici azi.

   În octombrie 2015, ne-am alăturat eforturilor Centrului de Resurse Juridice (CRJ) de a convinge Senatul că este nevoie de o lege specială, una care să oprească pentru totdeauna aceste abuzuri. 11.000 dintre noi am determinat senatorii să ia acestă decizie aproape în unanimitate. Legea 8/2016, care prevede înființarea mecanismului Independent de monitorizare, a ajuns în ianuarie pe masa guvernului pentru implementare. Dar aici lucrurile s-au blocat. Luni în șir legea a fost ținută în sertar deși violența, foamea, traficul de persoane, tratamentul inuman și decesele suspecte continuau în centre.
Pe 2 august, un nou articol de investigație aducea în atenția publică subiectul afacerilor din sistemul de protecție, al abuzurilor și al boicotării măsurilor cerute de noi și votate de Senat. Ne-am mobilizat rapid și am asaltat Guvernul cu sute de mesaje prin care ceream deblocarea imediată a Legii 8/2016 (http://www.nepasadegalati.ro/societatea-civila/2505-de-ce-ii-lasam-sa-moara-pe-cei-din-sistemul-romanesc-de-protectie-pentru-persoanele-cu-dizabilitati.html).
   Iată cum, în 5 zile, 400 dintre noi pot schimba în bine destinele a peste 25.000 de oameni! 

   Am fost deosebit de emoționați de reacția la această mobilizare rapidă pe o temă delicată, de care toată lumea fuge și preferă să nu afle. Ne dorim să putem răspunde la fel de ferm și pe viitor. ”Le mulțumesc tuturor celor care au trimis mesaje Guvernului și au răspuns campaniei inițiate de colegii de la de-clic. Cred că ceea ce am obținut după toate aceste luni, inclusiv reacția Guvernului, li se datorează acestor oameni.” - Georgiana Pascu, Centrul de Resurse Juridice.

   Implicarea și contribuția membrilor ne ajută să ne menținem independența, să putem informa și mobiliza cu rapiditate întreaga comunitate. Sprijinind de-clic să meargă mai departe, participați direct la modelarea societății și a comunităților în care trăim.