Dedeman a ales să se alieze cu Schweighofer  - pădurea noastră pe rafturile lorAcum câteva săptămâni am trimis tuturor membrilor de-clic un sondaj. Peste 900 dintre noi am hotărât să ne adresăm mai întâi magazinului Dedeman cu solicitarea de a renunța la produsele firmei ce folosește lemn tăiat ilegal. Pentru a informa Dedeman despre acest lucru, le-am trimis o scrisoare deschisă în data 18 octombrie.

Spre surprinderea noastră, Dedeman a ales să se alieze cu Schweighofer și ne-a comunicat că nu poate renunța la contracte. Așa cum Schweighofer spune că nu e problema lor de unde vine lemnul, la fel și Dedeman zice că este de datoria autorităților să verifice legalitatea provenienței. Nu suntem de acord, încet-încet rămânem fără pădure în timp ce ei își tot pasează responsabilități. Dar în acest email vreau să vorbim despre ce putem face noi, separat de ce pot face autoritățile.
Răspunsul celor de la Dedeman m-a întristat, dar m-a și intrigat în același timp. M-am dus din nou într-un magazin de-al lor să văd cu ochii mei cât lemn de la Schweighofer e la ei pe rafturi și care ar fi opțiunile unui cumpărător. Ceea ce am văzut m-a întristat profund. Scânduri, plăci, peleți, TOTUL era de la Schweighofer. Parcă toată pădurea tăiată la ras a ajuns acolo. Și asta era doar într-un singur magazin, Dedeman deține peste 40 în toată țara. Ca și cumpărător, și să fi vrut să faci altă alegere, nu ai fi avut ce să cumperi.
De când Schweighofer a intrat pe piață s-au pierdut mai bine de 50.000 de locuri de muncă în domeniul silvic. Micile afaceri de familie au fost închise pentru că nu au făcut față presiunilor. Iar Dedeman, de fiecare dată când alege să pună pe rafturi lemn de la Schweighofer, nu face decât să submineze economia comunităților locale, a micilor producători și procesatori de masă lemnoasă.

Acum, haideți să le scriem fiecare în parte părerea noastră și de ce nu ar trebui ei să mai cumpere lemn de la Schweighofer. Suntem peste 12.000 cei care am semnat petiția. Dacă fiecare dintre noi lasă un mesaj magazinului, cu siguranță nu ne vor putea ignora.

Intră și tu pe pagina de facebook a magazinului Dedeman și explică-le de ce nu vrei să cumperi lemn care provine de la Holzindustrie Schweighofer. Chiar dacă la început ne vor șterge comentariile, nu vor putea să ne închidă gura mereu.

Scrie și tu magazinului Dedeman acum

 

Eu sunt sigură că se poate. Dacă vom fi suficienți de mulți care să cerem acest lucru, magazinele nu vor avea altă șansă decât să ne asculte. În fond, noi suntem cumpărătorul final, piața lor de desfacere. Iar noi, cumpărătorul final, spunem că nu vrem lemn tăiat ilegal în magazine!

Cu prietenie,
Raluca Veștemeanu, campaigner de-clic

PS: Urmează magazinul Hornbach, în atenția căruia adresăm o scrisoare deschisă. Această scrisoare va fi trimisă către sediul lor central din Germania. Între timp, sperăm ca Dedeman să-și revizuiască părerea cu privire la lemnul pe care îl comercializează și să devină un exemplu și pentru Hornbach.