Alegeri 2016 - ce putem face noi?Zilele acestea s-a împlinit un an de la tragedia din Colectiv. Și emoțiile și furia care m-au cuprins în acea noapte teribilă au năvălit din nou. Știm cu toții ce a urmat după incendiu, mii și mii dintre noi s-au regăsit în stradă spunându-și unii altora: ”corupția ucide”. Mi-a plăcut atunci să cred, pentru câteva zile, că vom câștiga lupta cu corupții care au dominat politica ultimilor ani. Nu a trecut mult însă și furia a revenit, căci din nou mureau oameni. De această dată din cauza dezinfecției imaginare a spitalelor românești.

În ultimul an, rareori mi-a ieșit din minte că ”ziua în care renunțăm e ziua în care murim”. Cuvintele acestea s-au fixat acolo și au refuzat să plece. M-au însoțit de fiecare dată când un nou politician a fost învinuit de fapte de corupție, de fiecare dată când un parlamentar a fost ‘salvat’ de colegii săi de la a fi anchetat.

Și așa a încolțit ideea unei reacții planificate împotriva corupției. Am așternut pe hârtie gânduri, păreri, am discutat și am dezbătut zile întregi în echipa de-clic. Și ne-am decis să acționăm atunci când corupții sunt vulnerabili, în prag de alegeri.

Am hotărât să nu vorbim de corupți, acest cuvânt poate e lipsit deja de substanță, ci de mânjiți. De mânjeala faptelor care lasă urme de neșters și care se lipesc iremediabil de reputația unui om politic.

Îți propunem să începem de azi să lucrăm împreună, toți cei care am simțit furie și mai apoi înverșunare. Vrem ca acest demers să fie cel mai mare efort cetățenesc de identificare și arătare cu degetul a celor mânjiți de fapte de corupție, indiferent de formațiunea politică pentru care candidează. Și împreună să îi facem celebri la ei acasă, în județele unde au nevoie de voturi. Îi vom expune public și vom depune toate eforturile să-i convingem pe alți oameni de bine să meargă la vot. Le vom cere să nu voteze pătați și, la rândul lor, să-i rușineze public pe cei care îndrăznesc să ne mai ceară o dată votul nemeritat.

Știm că pot fi făcute multe lucruri împotriva mânjiților, dar specialitatea noastră este în primul rând activismul pe internet. Și în acest mediu ne vom desfășura forțele. Avem în lucru o vastă platformă online care să-i inventarieze, iar această documentare o vom face cât de curând, împreună cu tine. Vei putea contribui și tu adăugând informație despre cei cărora justiția le-a luat urma și nu-și mai pot ascunde faptele de corupție. Apoi vom decide împreună pe care dintre ei să ne concentrăm resursele și ne vom mobiliza pentru ca șansele lor de a fi aleși sau realeși să scadă sub nivelul mării.

Știm că înfruntăm un sistem electoral care îi protejează pe cei care au probleme cu legea. Cum se vor alege listele și nu candidații, cei mai mânjiți dintre ei vor fi cățărați la loc călduț, pe primele locuri eligibile. Prin urmare, efortul nostru trebuie să meargă mai departe și să ducă măcar la convingerea unui indecis să iasă la vot și a unui votant al corupților să se răzgândească. Astfel putem slăbi puterea partidelor ce au îndrăznit să-i pună pe listele lor.

Pentru a le oferi candidaților mânjiți vizibilitatea pe care o merită, este nevoie de sprijinul financiar al tuturor celor care cred că România are nevoie de parlamentari onești. Donații oricât de mici, de 5 lei, de 10 lei sau după posibilitățile fiecăruia ne ajută să abordăm acel public care fie nu votează, fie sprijină corupți în necunoștință de cauză.

Vom împânzi internetul cu fețele mânjiților. Vom cumpăra ad-uri în social media, în presa online, pe Google și le vom plasa în primul rând la ei în județ. Vom face toate acestea împreună cu tine! Acest mesaj este trimis către 70.000 de membri de-clic. Dacă un sfert dintre cei ce îl primesc, contribuie în medie cu 7 lei, atunci am putea cumpăra atât de multă publicitate online încât să batem cota de audiență chiar a televiziunilor de propagandă de partid.

Contribuie și tu la cea mai mare campanie de rușinare publică a canditaților mânjiți

Momentul nostru a venit,
Tudor și întreaga echipă de-clic

PS: Pentru a ne respecta angajamentul de transparență, la finalul campaniei vă vom trimite toate facturile de cheltuieli și vom publica sumele strânse în urma acestui apel.