Presa trebuie să ofere informații - nu ordine de zi pe unitateNoul președinte al Comisiei de Control continuă tradiția predecesorilor săi și se transformă în avocatul intereselor SRI, ignorând valorile, libertățile și drepturile fundamentale pe care trebuie să le apere în calitate de reprezentant al cetățenilor. 

Președintele Comisiei de Control a activității SRI din Parlament, Adrian Țuțuianu, a afirmat că practica infiltrării redacțiilor de către serviciile de informații este legală, utilă și acceptabilă. Redăm conținutul acestei declarații făcută la Antena3: ”Ofițerii acoperiți se recrutează din orice sector al activității civile, cu excepția celor în care e interzis. Dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă. Un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu.”

Declarația nu face decât să reconfirme o situație semnalată în repetate rânduri de-a lungul anilor. Însuși fostul director al SRI, George Maior, recunoștea în urmă cu doi ani prezența ofițerilor acoperiți în mass-media.

Această situație este permisă, din păcate, de desuetele legi ale siguranței naționale și a fost consolidată de decizia celui mai înalt organism de securitate națională (CSAT) de a include media pe lista vulnerabilităților la adresa siguranței naționale, în Strategia Națională de Apărare din anul 2010.

Organizațiile semnatare au atras deseori atenția în ultimii ani asupra pericolului reprezentat de această practică specifică regimurilor totalitare.

Infiltrarea redacțiilor pune în pericol libertatea de exprimare, întrucât:

- amenință confidențialitatea surselor;

- împiedică colectarea informațiilor;

- încearcă să dezinformeze și să manipuleze publicul;

- afectează credibilitatea presei;

- permite supravegherea redacțiilor;

- introduce un climat de neîncredere în redacții.

În nicio democrație presa nu poate fi calificată ca fiind o vulnerabilitate la adresa siguranței naționale, iar agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnaliști, nu de serviciile secrete, trebuie să răspundă interesului public, iar nu intereselor unei instituții.

În 2013, Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertăţii mass-media, printre acestea fiind şi recomandarea propusă de ActiveWatch ca statele membre UE să adopte legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor acoperiţi. De asemenea, Carta Europeană a Libertății Presei menționează în mod expres că supravegherea redacțiilor este inacceptabilă („Protecția surselor jurnalistice trebuie asigurată cu strictețe. Supravegherea, interceptarea electronică, percheziționarea redacțiilor, a birourilor și a computerelor jurnaliștilor cu scopul de a identifica sursele acestora de informare sau cu scopul de a încălca confidențialitatea sunt inacceptabile”).

În acest context, solicităm din nou Parlamentului să introducă în legile siguranței naționale o interdicție expresă privind recrutarea de colaboratori sau agenți din cadrul presei de către serviciile de informații. În acest fel, opiniile și ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariștilor și nu ordinele primite de unii dintre aceștia de la serviciile de informații.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație

Asociația Miliția Spirituală