PSD instaurează banditismul politic la Palatul VictoriaOrganizația ActiveWatch condamnă ferm decizia guvernului PSD de a adopta acte normative printr-o acțiune care poate fi calificată drept banditism politic. Prin conținutul său, ordonanța prin care sunt modificate Codul Penal și Codul de Procedură Penală constituie un uriaș salt înapoi în procesul de combatere a corupției. Dincolo de intenția greu de camuflat de a spăla faptele penale ale unor persoane din PSD sau din proximitatea partidului, articole modificate se constituie ca veritabilă invitație la abuz în serviciu și conflicte de interese pentru funcționarii din administrația publică – fie ea locală sau centrală. 
ActiveWatch cere actualului guvern să retragă actele normative vicioase atât în conținut, cât și în forma de promovare; cerem partidelor de guvernământ să reevalueze situația în care au adus România în numai câteva săptămâni de guvernare și să adopte acele intervenții pe care le vor găsi necesare pentru a recupera încrederea societății. 
ActiveWatch ține să semnaleze - dincolo de efectele catastrofale ale noii forme a codurilor asupra combaterii corupției - faptul că procedura adoptării ordonanței de urgență este de natură a compromite grav și pe termen lung transparența procesului decizional. Aroganța și reaua intenție fățișe afișate de membrii cabinetului Grindeanu, în particular a ministrului justiției, în organizarea unui simulacru de dezbatere publică, au descalificat guvernul și partidele de guvernământ din poziția de potențiali parteneri instituționali. Noi apreciem că această țară nu va putea fi condusă de un guvern care și-a pierdut credibilitatea, de un guvern izolat național și internațional.
Dacă PSD și-a asumat trecutul, condamnând comunismul și mineriadele abia în anul 2016, nu am vrea ca peste alți 25 de ani să ne spună că își asumă banditismul instaurat anul acesta. 
ActiveWatch