#Rezist 2.0, cum continuăm ?Au trecut 36 de zile de proteste masive, cele mai mari pe care le-a văzut România de la căderea comunismului în 1989. Am ieșit în stradă să apărăm statul de drept și să oprim guvernanții să mai dea ordonanțe care încalcă constituția, #noapteacahoții.

Ne-a devenit clar tuturor că OUG 13 a fost doar începutul. Cum am întors capul, cum au respins OUG 79/2016 prin care le era interzis managerilor de spitale să deţină funcţii de conducere în partidele politice. Nu vom putea sta 4 ani în piață deși va fi necesar să ieșim la fiecare nedreptate sau ilegalitate.

După ce a trecut punctul maxim al protestelor ne-am dat seama împreună că trebuie să facem mai mult decât a protesta, trebuie să ne organizăm și să începem un proces de schimbare/îmbunătățire a sistemului de guvernare.

Dorim să canalizăm energia extraordinară degajată în spațiul public în această lună înspre ceva constructiv. Am pornit un proces de consultare în două etape. Prima etapă a fost un chestionar cu întrebări care au avut la bază revendicările cetățenilor izvorâte în stradă. Am realizat o sinteză a posibilelor soluții democratice ce respectă principiile constituționale ale unui stat de drept.

5446 membri de-clic au completat chestionarul prin care am încercat să aflăm care sunt problemele principale cu care se confruntă sistemul de guvernare.

Vezi aici rezultatele chestionarului

Mădălina și George, doi membri de-clic din mediul universitar clujean ne-au ajutat să analizăm, să structurăm și să extragem din răspunsurile voastre ideile principale. Deasemenea, ne-au pus la dispoziție explicații suplimentare privind aspectele mai complexe pe care mai mult de 5% dintre cei care ați răspuns ni le-ați semnalat ca atare.

Nu putem aștepta de fiecare dată ca structurile puterii să facă o prostie ca noi să reacționăm. E momentul să fim proactivi, nu reactivi. Să încercăm să prevenim nu să reparăm. Comunitatea de-clic are la dispoziție instrumente on-line prin care ne putem organiza și putem produce schimbarea.

Cițiți rezultatele chestionarului și explicațiile

Finalitatea acestui demers este alegerea unei prime ținte pe care să o atingem împreună în viitorul apropiat.
Pe curând,

Tudor și echipa de-clic