Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem HematopoieticeZiua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice este marcată în 2017, la nivel internațional, sâmbătă, 16 septembrie. Evenimentul, născut din dorința de a mulțumi milioanelor de donatori înscriși în registrele donatorilor de celule stem hematopoietice din întreaga lume a fost inițiat de către Asociaţia Internaţională a Donatorilor de Măduvă.

Anul acesta, în România, Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice marchează Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice în cadrul celei de a V-a ediții a Campaniei „Donează o șansă la viață: Fii Eroul din umbră!”, alăturându-se astfel celor peste 50 de țări care celebrează această zi.

Evenimentul este organizat în semn de recunoștință și mulțumire pentru donatorii din întreaga lume care au ajutat sute de mii de pacienți, inclusiv pacienți din România.

Peste 95% dintre transplanturile de celule stem hematopoietice (transplanturi medulare) de la donatori neînrudiți, realizate în țara noastră, au fost făcute mulțumită unor donatori străini. Mai exact, din cei 144 de pacienți români transplantați cu celule stem hematopoietice provenite de la donatori neînrudiți, doar 6 au găsit donatori compatibili în România.

„Avantajele existenței Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice sunt acelea că se află în permanentă legătură cu Registre similare din întreaga lume și că s-au implementat standarde și proceduri de lucru comune. Astfel, pentru pacientul român cu indicație de transplant medular, există o bază internațională de căutare cu potențiali donatori compatibili. Creșterea numărului donatorilor înscriși în Registrul local, din toate zonele țării, crește șansa de a salva mai mulți pacienți care suferă de cancer de sânge sau alte boli hematologice severe. Obiectivul nostru principal este să asigurăm donatori compatibili pentru pacienții aflați la nevoie, iar un prim pas pentru ca șansa lor de supraviețuire să devină mai mare, este conștientizarea importanței înscrierii unui număr cât mai ridicat de potențiali donatori români în Registrul Național. Fiecare donator român contează și poate schimba soarta unui pacient bolnav din orice altă parte a lumii, așa cum un donator străin poate salva viața unui pacient român.” a declarat dr. Aurora Dragomirișteanu, Directorul General al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

La nivel mondial aproximativ 49% din totalul transplanturilor sunt realizate cu ajutorul donatorilor internaționali. De altfel, mai mult de 70% dintre pacienții diagnosticați cu boli hematologice pentru care există indicație de transplant de celule stem hematopoietice au nevoie de un donator compatibil neînrudit, din Registrele internaționale.1

Peste 50.000 de pacienți așteaptă în fiecare an un donator neînrudit compatibil, aproape 50% dintre pacienții în căutarea unui donator găsind unul perfect compatibil în străinatate.

De la primul transplant de celule stem hematopoietice, realizat în 1957, până în prezent au fost efectuate peste 1 milion de transplanturi, atât autotransplanturi – celule recoltate de la pacient, cât și alotransplanturi – celule recoltate de la un donator, din familie sau neînrudit.3

Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice a fost marcată pentru prima dată la nivel internațional în anul 2015 și a avut ca temă „25 de milioane de donatori”. Inițiativa a luat naștere din dorința de a le mulţumi tuturor celor 25 de milioane de donatori voluntari din lumea întreagă, care, prin înscrierea lor în registrele naționale, au oferit o șansă mai mare pacienților în așteptarea unui transplant medular să-și găsească un donator compatibil.

De atunci, numărul potențialilor donatori de celule stem hematopoietice din lume a crescut, ajungând în prezent la peste 30 de milioane. Astfel, pacienți care suferă de afecţiuni grave precum leucemie sau alte tipuri de cancer al sângelui, boli autoimune sau boli metabolice ereditare și sunt aflaţi în căutarea unui donator, au speranța că acolo, în registrele naționale, există persoane compatibile cu ei care le pot salva viața.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice 2017, Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice din România a organizat mai multe activități de informare și de promovare a donării de celule stem, în cadrul campaniei „Donează o șansă la viață”: Fii Eroul din umbră!, derulate în 15 orașe din România: Arad, Bacău, Brezoi, București, Caracal, Cluj-Napoca, Galați, Iași, Oradea, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Slobozia, Târgu Mureș și Timișoara.

În București, de Ziua Mondială a Donatorilor de Celule Stem Hematopoietice 2017, în Parcul Alexandru Ioan Cuza, a fost organizat un eveniment de sensibilizare cu privire la importanța donatorilor voluntari (neînrudiți) de celule stem hematopoietice pentru pacienții care au nevoie de transplant medular. De asemenea, a avut loc și o conferință de presă, în cadrul căreia au fost prezentate ultimele date cu privire la activitatea Registrului Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice și la procedurile de transplant medular facilitate de Registru, atât pentru pacienți români, cât și pentru pacienți străini.