Insistăm pentru JustițieDemisia lui Tudose și numirea unui nou premier, Viorica Dăncilă, a arătat odată în plus că PSD și ALDE nu sunt interesați de prioritățile cetățenilor, ci de prioritățile lor. Cu fiecare nouă zi, acțiunile coaliției de guvernare șubrezesc din încrederea primită de la propriul electorat. În această perioadă partidul lui Dragnea și-ar dori probabil liniște și multă apatie civică din partea noastră, a celor ce vrem o justiție independentă. Ne-am pregătit însă strategia pentru a-i arăta contrariul.

Vom continua cu protestele, probabil cea mai clară formă de intervenție cetățenească, și ne vom diversifica apelurile. Vom insista ca toate instituțiile ce ne reprezintă pe noi cetățenii să-și îndeplinească rolul și să-și exercite prerogativele specifice privind legile justiției.

Democraţia este puterea poporului bine informat. Știm că noi cetățenii suntem reprezentați de președintele ales, Klaus Iohannis, și de Avocatul Poporului, Victor Ciorbea. Săptămâna trecută, mii dintre noi i-am scris președintelui Iohannis cerându-i retrimiterea legilor către Parlament sau sesizarea Curții Constituționale. În răspunsul primit de la administrația prezidențială ni s-a comunicat că “Împărtășim multe din îngrijorările pe care le exprimați în scrisoare”. Săptămâna aceasta e momentul să-i cerem lui Ciorbea să-și demonstreze interesul de a ne apăra drepturile și libertățile în raport cu autoritățile publice.

Instituția Avocatului Poporului poate, alături de Înalta Curte de Justiție, președintele României și partidele parlamentare, să sesizeze Curtea Constituțională. Mai sunt doar câteva zile până când Ciorbea poate cere controlul constituțional privind legile justiției. 

Dacă fiecare dintre noi își ia un minut pentru a-i scrie un mesaj Avocatului Poporului, acesta va ști că e urmărit cu atenție de mii de cetățeni români răspândiți în toate colțurile lumii. Îi scrii și tu pe e-mailul Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. pentru a te folosi de drepturile tale democratice și a determina o nouă sesizare la Curtea Constituțională? Mai jos este un model de mesaj:

Domnule Ciorbea, vă solicit să-mi comunicați, în baza legii 544/2001, care este poziția instituției Avocatul Poporului privind legile justiției din perspectiva faptului ca modificările legislative duc atingere siguranței persoanei (din perspectiva garanției constituțional a libertății individuale). De asemenea, ce măsuri veți lua în acest sens, inclusiv dacă veți sesiza Curtea Constituțională?  

Menirea instituției Avocatului Poporului este de a apăra drepturile și libertățile cetățenești, în genere, în raport cu autoritățile publice și în special cu cele executive. Odată cu modificarea Constituției în 2003, Avocatul Poporului a dobândit dreptul de a contesta legile și ordonanțele de guvern la Curtea Constituțională. Prin urmare, domnul Ciorbea ar putea fi un actor important în ceea ce privește legile justiției. 

Dar Avocatul Poporului și-a atras în ultimul an o mare dezaprobare publică prin faptul că a ales să favorizeze interesele majorității parlamentare, în detrimentul cetățenilor. Acum are o nouă șansă de a acționa în acord cu fișa postului.

Îi scrii și tu dlui Ciorbea, pe e-mailul Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea. această întrebare?

Domnule Ciorbea, vă solicit să-mi comunicați, în baza legii 544/2001, care este poziția instituției Avocatul Poporului privind legile justiției din perspectiva faptului ca modificările legislative duc atingere siguranței persoanei (din perspectiva garanției constituțional a libertății individuale). De asemenea, ce măsuri veți lua în acest sens, inclusiv dacă veți sesiza Curtea Constituțională?  

Pentru a primi un răspuns din partea Avocatului este necesar să te semnezi, să comunici adresa și date de contact, precum și data.

"Democrația și libertățile nu sunt câștigate pentru totdeauna. Nicio izbândă nu este eternă. Omul își câștigă în fiecare zi dreptul de a avea un <mâine>. Țara își redobândește, cu fiecare generație, privilegiul de a continua să existe" (Regele Mihai I).

Cu speranță,

Roxana și echipa Declic