Românii din Diaspora îi cer președintelui Iohannis o mai bună reprezentare a lor în Parlament”Așa cum au demonstrat‑o prin răsturnarea de situație la alegerile prezidențiale din 2014, cetățenii români din Diaspora pot și vor să aibă un cuvânt de spus pentru patria lor, iar țara este datoare să‑și asculte fiicele și fiii.

Dar, pentru alegerile parlamentare, românii din străinătate au fost – și sunt – împiedicați să‑și exercite dreptul lor prin obstacole fizice, informaționale și, mai ales, legale. Ei nu sunt reprezentați de un număr just de parlamentari în Parlamentul de la București. Votul lor are greutate mai mică decât cel al compatrioților lor de acasă.

Îndată după alegerile din decembrie 2016, un grup de români din Diaspora și din țară și‑au unit eforturile într‑o acțiune legală de amploare pentru a denunța pe cale legală această nedreptate. Căci, domnule Președinte, Constituția României prevede fără echivoc egalitatea cetățenilor în fața legii: fără deosebire de religie, de sex, de etnie. Fără deosebire de domiciliu.

Urmând calea legală, cetățenii s‑au adresat instituției Avocatului Poporului solicitând sesizarea Curții Constituționale a României pentru a constata neconstituționalitatea parțială a Legii 208/2015 care reglementează alegerile parlamentare la termen, aflată în vigoare. Solicitarea a fost înregistrată la instituția Avocatului Poporului cu numărul 1297/28.01.2019 și a fost urmată de 83 cereri conexe trimise din România, Franța, Germania, Elveția, Italia, Canada, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie și Irlanda.

Instituția Avocatului Poporului a respins sesizarea cu argumente ce dovedesc o înțelegere eronată a principiilor statului de drept. Spre exemplu, în răspunsul instituției Avocatului Poporului se afirmă în mod repetat că „legiuitorul poate alege orice soluție dorește” – deși legiuitorul se supune Constituției și are libertatea de a legifera numai în acest cadru.

La argumente bazate pe date numerice și pe calcule matematice, răspunsul este evaziv și lipsit de relevanță în speță. În răspunsul ei, instituția Avocatului Poporului face trimitere la un proiect de lege care ar putea să corecteze situația. Or, acest proiect nu este legislație în vigoare și nu are nici un impact asupra constituționalității Legii 208/2015 la care se referă solicitarea.

Știm, domnule Președinte, că v‑a fost adresat un memoriu prin care sunteți rugat ca, în calitatea Dumneavoastră de apărător al Constituției, să semnalați Curții Constituționale a României nedreptatea fundamentală observată și formulată în acest memoriu.

Noi, semnatari ai acestei scrisori deschise, ne alăturăm memoriului și vă adresăm solicitarea să sprijiniți cu toate mijloacele de care dispuneți corectarea nedreptății făcute nouă și concetățenilor noștri”.

Grupurile civice semnatare:

Grupul de acțiune “Un Timbru pentru Dreptate”

Asociația Platforma România 100

Aradul Civic

Acțiunea Civică Galați

Asociaţia Civică #activag Piteşti

Asociația Bihorul Civic

Alba Iulia Civică

Canada Save Roșia

Corupția Ucide

Cuza vrea dreptate Iași

Diaspora Franța Solidară cu România

Grupul Civic Madrid

Grupul Civic Cetățean Implicat

Inițiativa Timișoara

Mișcarea Civică Diaspora Belgia

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

ProCivic Baia Mare

#Reset

Rezistența din Diaspora

Rezist- Londra Protestatari Pro Democratie

#Rezist Iași

Rezist Galați

Rezist Zürich
Rezist WMW

#Rezist Milano

Rezist Dublin
#Rezist Marseille
#Rezist Constanța

Rezist Bilbao

Rezist Budapesta
Rezist Lyon

#Rezist Toronto
Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România

Ștafeta Steagului Uniunii Europene

Vă vedem din Iași