Unu din doi tineri români își dorește să fie antreprenor sau manager iar unul din cinci  tineri intenționează să plece din țară Numărul tinerilor din România pentru care cel mai important lucru în alegerea viitorului job este să se angajeze la un loc de muncă ce le face plăcere este dublu față de al celor care sunt interesați în primul rând de salariu. 47% dintre tinerii la nivel național au menționat că au nevoie de consiliere în carieră. Doar unu din cinci tineri români consideră că școala îi pregătește pentru job și unu din trei tineri plănuiește să își continue studiile și să se angajeze în țară. Doar 5% dintre tineri vor să lucreze exclusiv de acasă, iar 51% dintre ei își doresc să fie antreprenori sau manageri. Tinerii preferă echipa și atmosfera de lucru alături de plăcerea pentru ceea ce fac, deasupra motivației financiare, iar aspirațiile lor în viață sunt împlinirea pe plan personal și independența financiară.

Peste 60% dintre tinerii români au nevoie de sprijin în a se organiza și în a-și gestiona timpul mai bine.

Pe lângă interesele lor față de business și investiții, care au fost manifestate de aproximativ unu din doi tineri români, ei vor să își dezvolte șiabilitățile sociale și gestionarea emoțiilor.

Întrebați despre lipsurile tinerilor din România, 60% dintre respondenți au spus că și-ar dori să aibă posibilitatea de a-și alege materiile pe care să le studieze. 59% dintre tineri au menționat resursele financiare, în timp ce 47% au nevoie de consiliere în carieră, același procent al tinerilor care își doresc acces la joburi bine plătite.

Doi din trei tineri români au apetit pentru antreprenoriat

Domeniile de activitate dorite marchează și ele un interes crescut pentru antreprenoriat și management, acestea clasându-se pe primul loc în preferințele tinerilor.

  • unu din doi tineri își dorește să fie antreprenor sau manager.
  • unu din trei ar opta către publicitate, relații publice, marketing sau vânzări.
  • o carieră în IT, Software, Hardware, inteligență artificială sau game development s-a clasat pe locul 3 în preferințele tinerilor români, cu un procent de 29% dintre cei care au răspuns chestionarului.
  • la polul opus, doar 14% dintre tineri vor să înceapă o carieră în turism sau HoReCa, procent similar cu al tinerilor care vor să înceapă o carieră în media, TV sau jurnalism.

De mare interes pentru angajatori este secțiunea în legătură cu preferințele tinerilor din generația Z despre cum să se desfășoare jobul:

  • 53% dintre tineri vor un job flexibil care să îmbine lucrul de la birou cu cel de acasă.
  • 17% dintre tineri vor să lucreze de la birou.
  • doar 5% vor să lucreze exclusiv de acasă.

Din întrebările privind zona educațională reiese că:

  • unu din trei tineri plănuiește să își continue studiile în România și să se angajeze în România.
  • unu din cinci știe doar că vrea să își continue studiile aici, dar nu există un plan referitor la care va fi alegerea pe mai departe.

De asemenea, 20% dintre tinerii generației Z intenționează să plece din țară pentru a studia sau a se angaja.

Ce îi motivează pe tineri la job și în viață

Cel mai motivant factor în alegerea unui job pentru tineri este pasiunea pentru ceea ce fac, 78% dintre tineri menționând acest criteriu ca fiind important pentru ei, în timp ce pe locul 2, la o distanță considerabilă, se află echipa și atmosfera de lucru, cu 44%. Salariul se află pe locul 3, 40% dintre tineri menționând acest aspect ca fiind important în alegerea unui job. Printre factorii cei mai puțini motivanți se numără aspectul spațiului de lucru, cu un procent de 7% din opțiunile respondenților.

Printre factorii cei mai motivanți în viață se numără împlinirea pe plan personal pentru 55% dintre tineri, în timp ce 47% au menționat independența financiară.

Doar unu din cinci tineri români cu vârsta între 16 și 14 de ani consideră că școala îl pregătește pentru un job, în timp ce aproximativ unu din doi tineri consideră că îi pregătește într-o mică măsură sau deloc.

Studiul Insights PulseZ a fost realizat pe un eșantion de 1.115 tineri cu vârste cuprinse între 16-24 de ani și este reprezentativ la nivel național din punctul de vedere al distribuției pe sexe, regiuni și mediului urban-rural.