Migranţii - convinşi de OIM să se întoarcă acasă

   180 de migranţi au fost repatriaţi în ţările de origine, în ultima jumătate de an, prin intermediul unui proiect de returnare voluntară asistată, derulat de Organizaţia Internaţională pentru Migraţie- misiunea în România. De acest proiect au beneficiat şi solicitanţii de azil din Centrul Regional de Cazare şi Proceduri Galaţi. În trei cazuri, s-a reuşit repatrierea asistată.

   Amer Mustafa(29 ani), din Afganistan, a ajuns în România din cauza situaţiei social-politice din ţara de origine. A muncit la negru în construcţii, în timp ce aştepta să obţină statutul de refugiat. „În ţara mea mea eram profesor, dar aici nu m-am putut integra. Credeam că viitorul va fi altfel şi că voi reuşi să-mi fac un rost”, a spus Mustafa. Decepţionat că visele i s-au năruit, bărbtul a decis să se întoarcă acasă, unde avea o mamă foarte bolnavă. Rămas fără vreun ban, el avut şansa să beneficieze de asistenţă gratuită oferită de OIM.

   În perioada octombrie 2011-iunie 2012, Organizaţia Internaţională pentru Migraţie desfăşoară un program de returnare voluntară asistată pentru migranţii cu dificultăţi financiare. Fiecare migrant este consiliat de către un reprezentant OIM şi îi este asigurat biletul de avion gratuit de la Bucureşti până în ţara de origine. De asemenea, primeşte 400 de lei, bani de buzunar pentru cheltuieli suplimentare, pe care îi poate folosi cum doreşte. Migranţii se întorc acasă legal, fără escorta poliţiei şi fără ca autorităţile din ţara lor să fie anunţate, iar doritorii pot urma un curs de pregătire profesională care să-i ajute să înceapă o afacere.

   „Dacă situaţia în ţara de origine prezintă pericol, preferăm să nu-l trimitem înapoi. Totodată, nu toate ţările sunt bucuroase să-şi primească înapoi migranţii”, a declarat Mihai Clondir, ofiţer şef operaţiuni OIM.

   Deşi finanţarea a fost alocată pentru repatrierea a 150 de persoane, până acum 180 de oameni au ales să se întoarcă acasă de bunăvoie. Până în prezent au fost consiliate 250 de persoane, urmând ca până la sfârşitul proiectului să se ajungă la 360.

   „Numărul celor care aleg sa migreze in România a crescut vertiginos în ultimii ani, în 2010 numărul a fost dublu faţă de 2009, iar in 2011, dublu faţă de 2010”, a declarat Ciprian Niţă, coordonatorul proiectului. Acesta este primul program de returnare volutnară asistată cu reintegrare, susţinut financiar de Guvernul României şi Uniunea Europeană.

   Domnica Negru