Procesele pierdute fac gaură în bugetul municipalității. Unul dintre cele mai grele procese moștenite de la fosta administrație este cel care are îi are ca protagoniști pe gălățenii Eugen Sima şi Cristian Tudose. În 2000, cei doi au revendicat terenul situat în Țiglina III, însă instanţa a decis că nu este posibilă restituirea în natură, întrucât terenul revendicat face parte integrantă dintr-un cartier de locuinţe. Funcționarii primăriei ar fi putut să le ofere un teren în altă zonă, dar au preferat să fie complici la tunul imobiliar care avea să se întâmple câțiva ani mai târziu.
Evaluare suspectă
Fabuloasa sumă de 4,2 milioane de euro a fost stabilită prin raportul de expertiză întocmit de Vasile Bideaua, iar Consiliul Local nu a formulat obiecţiuni. Culmea, din expertiză reiese că preţul unui metru pătrat de teren în zonă ajunge la 280 de euro, deş,i în realitate, nu depăşeşte 15-20 de euro. Tribunalul Galați a obligat, în 2009, Consiliul Local să plătească despăgubiri în valoare de 4,2 milioane de euro. Pe 10 aprile 2012, Tribunalul Cluj a cerut validarea popririi asupra contului municipiului Galaţi, până la plata sumei de 4,2 milioane euro. De data aceasta, juriștii Primăriei au făcut recurs. Fără prea mult succes, însă.
„Încurcă‑i, Doamne, şi pe ăştia!”
Pe 14 septembrie 2012, Curtea de Apel Cluj s-a pronunţat în dosarul 19.383/233/2010, în care Primăria şi Consiliul Local al Municipiului Galaţi sunt executate silit cu suma de 4,2 milioane de euro. „Este o decizie la modul încurcă‑i, Doamne, şi pe ăştia. A fost scos din cauză municipiul Galaţi, s‑ar putea spune că ar trebui să chiuim de bucurie că am fost exoneraţi de obligaţia de a plăti, totuşi este făcut responsabil pentru plata celor 4,2 milioane euro Consiliul Municipal, prin conturile pe care le avea înainte de 2009, conturi care sunt aceleaşi cu cele ale municipiului. Aşa că vă rog pe dumneavoastră să trageţi concluzia. E greu de priceput, mai ales când nu ai cunoştinţe juridice. Am chemat până acum două case de avocatură”, a declarat primarul Galaţiului, Marius Stan.
Sesizări penale
Prima plângere penală se va îndrepta împotriva lui Bideaua, care a evaluat 1,5 ha la 4,2 milioane de euro. Totodată, vor fi luate măsuri foarte dure şi împotriva funcţionarilor primăriei care au facilitat tunul imobiliar prin faptul că nu au contestat în instanţă expertiza şi nici nu au cerut o contraexpertiză. De altfel, funcţionarii corupţi, care au favorizat acest tun imobiliar, nu se vor mai regăsi în noua organigramă a primăriei. „Ar fi dramatic ca dintr-un buget şi aşa insuficient să dăm bani la şmecheri care au ştiut să îşi ia aliaţi din Primărie, oameni care nu au făcut un lucru elementar, să apere drepturile şi interesele Primăriei. Nici măcar nu au avut bunul simţ să meargă să ceară o contraexpertiză”, a mai spus primarul.
Sergiu Damian