Galațiul ar putea fi declarat raiul hoţilor de capace de canalizare, în condiţiile în care, de la începutul anului şi până acum, s-au furat nu mai puţin de 700 de capace de canalizare de toate tipurile. Unele cu ramă cu tot şi alte zeci de grătare de la gurile de scurgere. În 90% din cazuri, hoții nu sunt prinși, deorece aceste capace nu ajung în centrele de colectare în forma iniţială, ci sunt sparte în bucăţele şi amestecate cu alte resturi de fier vechi.
Din canalizări „răsar” copaci
Aproape că nu există o stradă din Galați care să nu fi picat pradă hoților de capace de canalizare. Dovadă stau crengile copacilor care răsar din gurile canalizărilor. De pildă, străzile dintre blocurile C13, C14 şi C15 şi de pe lângă casa mortuară din Țliglina 2 sunt împânzite de canalizări fără capac. Ele reprezintă o capcană pentru șoferi dar și un real pericol pentru copii şi bătrâni, care, din neatenţie, pot cădea şi suferi accidente. Locatarii din zonă au făcut zeci de sesizări la SC Apă Canal, dar fără rezultat. Pentru a evita un posibil accident, oamenii au „plantat” în canalizări crengi de copaci. Cei mai mulţi dintre locuitori cred că vina pentru situaţia creată pe strada lor aparţine poliţiei locale, care nu asigură ordinea publică, iar hoţii îşi fac de cap, precum şi societății Apă Canal, care nu ia măsuri să pună alte capace. Cât priveşte modalitatea de furt a capacelor de canalizare, se pare că hoţii sunt profesionişti și ingenioși. Dacă până nu demult în Galaţi se furau capace de canalizare cu căruţa, acum hoții au evoluat și folosesc duba. Din relatările oamenilor, în timpul nopții, o dubiţă opreşte deasupra canalizării și, printr-o gaură decupată în podeaua maşinii, hoţul desprinde capacul de canalizare, îl trage în maşină și pleacă, lăsând în urmă gaura neacoperită.
Fenomenul ia amploare
Pe străzile orașului sunt amplasate 16.000 de capace de canalizare, costul unui capac fiind cuprins între 180 lei si 250 lei. O metodă de a preveni aceste furturi există, spun autoritățile. Totuși, de la teorie la practică este cale lungă. Fenomenul furturilor de capace de canalizare ar putea să dispară, prin modificarea sistemului de închidere a capacelor, dar şi prin schimbarea regulilor pe plan local. Este vorba de o modificare a regulamentului de autorizare a centrelor de colectare a deşeurilor, prin care acestea să fie obligate să își desfăşoare activitatea doar în afara oraşului.
Sergiu Damian