Ultimul control, care a vizat verificarea îndeplinirii măsurilor prevăzute în autorizaţia integrată de mediu, derulat de comisarii de mediu la combinatul siderurgic din Galaţi a scos la iveală nereguli pentru care ArcelorMittal a fost sancţionat cu 50.000 de lei. „Amenda a fost aplicată pentru nerespectarea termenului de realizarea a unei măsuri din planul de acţiuni anexat la autorizaţia integrată de mediu, prin care societatea era obligată să modernizeze sistemul de gospodărire a apelor de la LBC, precum şi să instaleze un filtru de separare a apei de ulei, până pe 12 octombrie 2012. Noi am derulat controlul după această dată iar măsura nu era îndeplinită”, a declarat Mărioara Gătej, prim-comisar al Comisariatului Judeţean Galaţi. Domnia sa a explicat că sancţiunea aplicată a fost egală cu minimul amenzii care putea fi dată în astfel de situaţii, însă, chiar şi aşa, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi au contestat-o în instanţă. „Deşi am derulat deja două dintre cele trei controale programate în fiecare an, aceasta a fost prima amendă pe care au primit-o, în 2012, reprezentanţii ArcelorMittal Galaţi”, a adăugat Mărioara Gătej. După cum au declarat autorităţile din domeniu, rezolvarea unei astfel de contestaţii poate dura între şase şi 24 de luni.
La rândul lor, reprezentanţii combinatului siderurgic de la Galaţi nu au dorit să comenteze rezultatele acestui control. Mai mult, patronatul ArcelorMittal Galaţi anunţa, la jumătatea acestui an, faptul că, din 2002 şi până în prezent, compania a investit în programe de îmbunătăţire a mediului, care au avut drept scop reducerea emisiilor atmosferice, un total de 168 de milioane de dolari, dintre care opt milioane de dolari doar în 2012. „Suntem hotărâţi să luăm toate măsurile necesare pentru respectarea cerinţelor Uniunii Europene şi a legislaţiei locale în domeniu” , a declarat Bruno Ribo, Directorul General al ArcelorMittal Galaţi
Amintim că ArcelorMittal Galaţi a primit autorizaţia integrată de mediu în noiembrie 2007 şi aceasta este valabilă până la 31 decembrie 2014. Autorizația cuprinde 301 măsuri care au ca scop reducerea poluării până la anumiţi parametri, specificaţi foarte clar în document. Dintre aceste măsuri, 151 se referă la diminuarea poluării în aer, 113 în sol şi 37 în apă. Cu toate acestea, menţionăm că foarte multe dintre aceste măsuri se adresau obiectivelor pe care patronatul societăţii a decis să le închidă, precum Cocseria.
Marilena Dinu