Prăbușirea străzii de lângă sediul Primăriei Galați a scos la iveală vestigii istorice

   Surparea apărută în urmă cu câteva zile pe strada Logofăt Tăutu, la câțiva metri distanță de sediul în care funcționează Primăria Galați, a scos la iveală o nouă hrubă. Descoperirea a fost făcută de câțiva muncitori ai societății Apă Canal, care au făcut săpături pentru a stabili cauza surpării. Nu mică le-a fost mirarea atunci când au aflat că, de fapt, grota din asfalt ascunde vestigii ale aşezării negustoreşti. Cel mai probabil de la începutul secolului al XVII - lea. La văzul galeriei, muncitorii au anunțat specialiştii de la Muzeul de Istorie, pentru a face cercetări. Lucrarea a fost oprită, urmând ca în cel mai scurt timp arheologii să cartografieze zona, să făcă măsurători şi să preleveze probe din zid.

 

   Orașul de sub oraș

   Multe dintre gurile și zidurile hrubelor care străbat Galațiul vechi au fost scose la lumină în urma excavaţiilor făcută în cadrul programului ISPA (la rețelele de apă și canalizare). Așa s-a întâmplat în cazul hrubelor descoperite pe străzile Nicolae Bălcescu, Traian, Cristofor Columb, Ion Luca Caragiale, Romană şi Serei. Tot săpăturile ISPA au scos iveală o parte din zidul împrejmuitor al mănăstirii Mavramol, datând din anul 1702.

 

   Secrete îngropate

   Conform istoricilor, aceste galerii subterane au servit ca ascunzători pentru populaţie şi pentru păstrarea alimentelor. De asemenea, se spune că hrubele ascund încă multe secrete. Pe de altă parte, legendele legate de tunelurile de sub oraș spun că, prin aceste galerii, în urmă cu 300 de ani, localnicii se refugiau din faţa invadatorilor turci şi tătari. Cert este că nimeni nu a reuşit să facă o cartografiere exactă în ceea ce privește amplasamentul galeriilor subterane ale Galațiului.

   Sergiu Damian