Tineri sportivi talentați cu dizabilități progresează din dorința de a crește elita sportivilor din echipa națională paralimpică

   Sportivi cu experiență, precum Dacian Makszin, Petru Ifrosa, Gabriela Constantin și Ciprian Baraian, au confirmat încă o dată munca lor de-a lungul anilor și s-au impus în competițiile la care au participat, în cadrul Jocurilor Naționale pentru sportivii cu dizabilități, desfășurate la Constanța, între 27-30 mai.

   Dacian Makszin și Petru Ifrosa au câștigat locul întâi la probele de tenis de masa individual, la categoriile din care fac parte (Dacian – clasa 3: diplegie severă și Petru - clasa 4: diplegie moderată), dar și în proba la dublu, în cadrul căreia au făcut echipă, la clasa 4. Gabriela Constantin a câștigat locul întâi la proba de tenis de masă pentru fete, atât individual (în clasa 6-7 - deficiențe severe și foarte severe ale picioarelor și brațelor), cât și la dublu, alături de partenera sa, Florentina Hrișcu (clasa 6-10). La competiția de atletism, Ciprian Baraian a câștigat locul întâi la săritura în lungime, aruncarea suliței și alergare 100 și 200 m, în cadrul clasei F46 și T46 (amputaţie unilaterală deasupra și sub nivelul cotului sau funcţionalitate normală a ambelor picioare, dar funcţionalitate redusă a trunchiului şi/sau braţelor).

   Jocurile Naționale de la Constanța, cele mai de amploare jocuri organizate până acum în România, au reunit peste 140 de participanți care au concurat timp de patru zile în cadrul probelor de atletism, tenis de masă, baschet în scaunul cu rotile și șah, pentru a câștiga puncte care vor conta pentru echipele naționale care vor reprezenta România în competițiile internaționale, unde sportivii se califică pentru Jocurile Paralimpice. Competiția a oferit, de asemenea, șansa de a identifica tineri sportivi cu dizabilități din toată țara, care ar putea crește elita sportivilor din echipa națională paralimpică.

   Campania “Susținem adevărații învingători”, lansată de Olympus alături de Comitetul Național Paralimpic (CNP), are scopul de a sprijini activ sportivii cu dizabilități în lupta pentru victorii, în drumul lor catre  Rio de Janeiro, unde vor avea loc Jocurile Paralimpice din 2016.  Aceasta sprijină, de asemenea, eforturile CNP în a asigura accesul antrenorilor și sportivilor la concursurile naționale și internaționale, precum și pentru a asigura accesul acestora la sălile de antrenament și echipamentele sportive necesare, alături de programe de nutriție.

   “Depunem mari eforturi în direcția creșterii mobilității și integrării persoanelor cu dizabilități, iar sportul ne ajută foarte mult să facem acest lucru. Competiția din Constanța ne-a oferit posibilitatea de a observa că avem sportivi tineri foarte buni, așa că îi vom sprijini în continuare, incluzându-i în noul nostru program, Pierre de Coubertin, care va fi lansat de Ministerul Tineretului și Sportului pe data de 15 iunie. Acest program urmărește selecția, instruirea și activitatea copiilor și juniorilor, cu scopul de a-i atrage spre sportul de performanță", spune Sally Wood-Lamont, preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic Român.

   "Ne bucurăm că, prin intermediul campaniei «Susținem adevărații învingători», putem contribui, în mod direct, la susținerea și dezvoltarea sportului de performanță pentru tinerii cu dizabilități. Dorim, de asemenea, să îi felicităm pe toți sportivii care au participat la Jocurile Naționale de la Constanța. Vom rămâne alături de ei, îi vom încuraja și îi vom susține în permanență în călătoria lor către Rio”, a declarat Ilias Pliatsikas, Director General Olympus.