Peste 140 de sportivi cu dizabilități se vor întrece în cadrul celor mai de amploare Jocuri Naționale

   Cele mai de amploare Jocuri Naționale pentru persoane cu dizabilități, organizate până acum în România, vor fi găzduite la Constanța, între 27 și 30 mai, unde peste 140 de sportivi cu dizabilități, din 11 județe din țară, vor participa la cea de-a 20-a ediție a Jocurilor Naționale și a 3-a ediție a Trofeului Litoral.

Jocurile Naționale reprezintă o etapă importantă în calendarul paralimpic intern, susținut prin campania națională “Susținem adevărații învingători”, lansată de Olympus alături de Comitetul Național Paralimpic (CNP). Campania națională are scopul de a sprijini activ sportivii cu dizabilități în lupta pentru victorii, în drumul lor catre  Rio de Janeiro, unde vor avea loc Jocurile Paralimpice din 2016. 

   Punctajul obținut la Constanța este luat în calcul la alcătuirea Clasamentului Național 2013, în urma căruia se decide cine va reprezenta România în competițiile internaționale, unde sportivii se califică pentru Jocurile Paralimpice. 

   Aceasta este prima dată când Jocurile Naționale au loc în Constanța, fiind organizate anterior în București, dar lipsa facilităților de cazare și transport pentru persoanele cu dizabilități a determinat mutarea Jocurilor la Constanța, unde beneficiază de toate condițiile necesare, inclusiv cazarea în cadrul unui hotel care permite accesul scaunelor cu rotile în toate camerele.

   Competițiile vor începe luni, 27 mai, la stadionul Farul din Constanta, primul fiind campionatul național de atletism, apoi tirul cu arcul. Urmează probele de tenis de masă (individual și pe echipe), pe 28 mai, în sala “Complex Tomis”, iar campionatul național de baschet ("Cupa Mariana Mihoc") este programat pentru 29-30 mai, în aceeași locație. Proba de șah se va derula începând de luni până miercuri. Jocurile Naționale vor avea, de asemenea, reprezentanți internaționali, prin participarea unei echipe de baschet în scaun cu rotile din Bulgaria.

   Trofeul Litoral, care cuprinde proba de ski nautic - o premieră în România - pe lacul Siutghiol și proba de pescuit sportiv pe lacul Corbu, este programat pentru 29-30 mai.

Competițiile au loc sub umbrela campaniei naționale “Susținem adevărații învingători”, care sprijină, de asemenea, eforturile CNP în a asigura accesul antrenorilor și sportivilor la concursurile naționale și internaționale, precum și pentru a asigura accesul acestora la sălile de antrenament și echipamentele sportive necesare, alături de programe de nutriție.

   "Suntem foarte încântați că am reușit să adunăm atât de mulți participanți la acest eveniment. Sunt sigură că, beneficiind de mai multă expunere pentru competițiile și sportivii noștri, cu ajutorul campaniei «Susținem adevărații învingători», vom putea atrage din ce în ce mai mulți tineri cu dizabilități către sporturile paralimpice și vom avea astfel și mai mulți participanți la competițiile viitoare”, a declarat Sally Wood-Lamont, preşedinte al Comitetului Naţional Paralimpic Român.