Elevii de liceu din Galați sunt invitați să se înscrie la Competiția Națională de Rovere Exo-RO

   

   Agentia Spatiala Romana (ROSA) invita elevii de liceu din judetele Braila, Buzau, Constanta, Galati, Vrancea si Tulcea sa se inscrie la Competitia Nationala de Rovere Exo-RO, organizata in sinergie cu Biroul European de Resurse pentru Educatie Spatiala – ESERO Romania. Evenimentul marcheaza 20 de ani de la reorganizarea ROSA si are ca scop de a trezi interesul acestora fata de domeniul spatial, de a creste calitatea invatamantului prin formarea de competente profesionale pentru tineri si, nu in ultimul rand, de a incuraja viitorii oameni de stiinta. Competitia se va desfasura in perioada mai – septembrie 2015 si este deschisa tuturor elevilor de liceu care urmeaza cursurile la zi ale institutiilor de invatamant din Romania si care au varsta cuprinsa intre 14 – 19 ani in momentul inscrierii in concurs.
   Elevii pot participa la concurs in echipe mixte (fete si baieti) de cate trei provenind din aceeasi institutie de invatamant, coordonati de catre un profesor de stiinte. Acestia vor primi misiunea de a construi un rover de dimensiuni mici, organizatorii urmarind sa testeze cunostintele practice din domeniile STEM ale elevilor. Proiectele lor vor fi construite urmand obiectivele unui robot de explorare planetara, care va fi proiectat astfel incat sa indeplineasca atat misiunea principala, cat si pe cea secundara a competitiei. 
   Misiunea stiintifica principala - obligatorie pentru fiecare echipa - consta in deplasarea teleghidata a roverului pana la un punct fix, facandu-se abstractie de decalajul temporal care ar exista in realitate intre locatia explorata si centrul de control, masurarea unor parametri (presiunea atmosferica si temperatura mediului inconjurator) si transmiterea de imagini.

  Misiunea stiintifica secundara consta in colectarea unor esantioane, precum si masurarea altor parametri locali (de exemplu compozitia atmosferica, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflati la bordul roverului in vederea determinarii habitabilitatii sitului de catre oameni si determinarea din acesti parametri ai posibilitatii existentei vietii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiatii etc.) cu senzori la alegere.

  „Aceasta competitie vine ca o continuare fireasca a demersurilor pe care Agentia Spatiala Romana le face pentru atragerea publicului tanar catre domeniul spatial, pentru popularizarea stiintei si nu in ultimul rand pentru a incuraja tinerii talentati din Romania, vizionari si pasionati de stiinta sa aleaga o cariera in acest domeniu”, a declarat Virgiliu Pop, Manager ESERO Romania si cercetator stiintific al Agentiei Spatiale Romane.

 

   Inscrierea in concurs

   Inscrierile sunt deschise pana pe data de 16 iunie si vor fi realizate de catre profesorul coordonator al fiecarei echipe, prin completarea formularului electronic de inscriere in limba engleza disponibil aici. Acesta va cuprinde informatii cu privire la identitatea participantilor, precum si o prezentare succinta a conceptului pe care echipa doreste sa il realizeze in cadrul competitiei, urmand sa fie trimis in format electronic la adresa Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea..