The Other Side of Hope, cel mai nou film al lui Aki Kaurismäki, adus în România de la Berlinale 2017The Other Side of Hope (2016), în regia lui Aki Kaurismäki, a fost selectat în Competiția oficială a Festivalulu iInternațional de Film de la Berlin, ediția cu numărul 67, care are loc în perioada 9 - 19 februarie 2017. Filmul va avea premiera, în România, în luna mai a acestui an și este distribuit de Independența Film.

The Other Side of Hope (în original: Toivontuollapuolen) este o comedie-dramă finlandeză în care se împletesc poveștile a două personaje actuale. Khaled este un tânăr emigrant sirian din Aleppo care caută refugiu pe străzile din Helsinki. Wikström este un fost agent de vânzări care renunță la job și devine jucător de poker și cârciumar în același oraș. Fix la jumătatea filmului, destinele celor doi se intersectează.

Premiera internațională: 14 februarie, Berlinale Palast, Berlin 2017. Premiera în Finlanda: 3 februarie 2017. Buget: 1.600.000 EUR. Durata: 98 min.

Spălător de vase și poștaș

Aki Kaurismäki s-a născut în Finlanda și are 60 de ani. În limba finlandeză, numele său înseamnă „dealul cerbului”. Până să ajungă un nume în industria filmului, el a fost poștaș, a spălat vase pentru un restaurant și a activat pe post de critic de film. La un moment dat, a înființat (împreună cu fratele său, Mika) o casă de producție și distribuție numită Villealfa. Cei doi sunt responsabili pentru o mare parte din producțiile finlandeze încă din anii ‘80.

Lui Kaurismäki îi plac în special filmele scurte. „Un film nu trebuie să depășească niciodată 90 de minute”, spunea el, așa că cele mai multe din producțiile sale au circa 70 de minute. A realizat o mulțime de parodii după genuri celebre (road movies, filme noir, musical-uri), parodii populate de personaje finlandeze sinistre, de cele mai multe ori băutori profesioniști, și cu soundtrack-uri eclectice, bazate pe rock’n’roll-ul anilor ‘50.

În 1990 a regizat primul său film în limba engleză, comedia I Hired a Contract Killer, selectat în Competiția pentru Leul de aur la Festivalul de film de la Veneția.

Anca Romanescu