”I,Daniel Blake” - câștigătorul Palme d’Or-ului Cannes 2016 și al Bafta anul acesta, în cinematografele din RomâniaI, Daniel Blake (2016), cel mai recent film al regizorului Ken Loach, va ajunge pe ecranele noastre din 10 martie. Distribuit de Independența Film.

Anul acesta, pelicula a primit Premiul Bafta pentru “Cel mai bun film britanic al anului”. De asemenea, Ken Loach a fost desemnat câștigătorul Palme d’Or la Cannes 2016. De-a lungul timpului, Independența Film a adus de la Cannes peste 10 filme premiate cu Palme d’Or.

Campania filmului în România este susținută de Active Watch, organizaţia de drepturile omului care militează pentru comunicarea liberă în interes public.

Cine este Daniel Blake?

Daniel Blake, un tâmplar din nord-estul Angliei trecut bine de prima, dar și de a doua tinerețe, are un atac de cord. El se trezește în situația ingrată de a avea nevoie, la doar 59 de ani, de asistență socială din partea statului. În timp ce se chinuie să învingă sistemul birocratic pentru a obține acest ajutor, o întâlnește pe Katie, care ar vrea să scape de la azilul pentru nefamiliști, dar pentru asta trebuie să accepte un apartament la sute de kilometri distanță. Filmul este o frumoasă poveste despre solidaritate și fraternitate.

Note mari pe toată linia

Pe lângă premiile prestigioase obținute, I, Daniel Blake este cotat cu impresionantul scor de 93% pe site-ul Rotten Tomatoes și cu nota 78 din 100 pe Metacritic. Pe IMDb, filmul are nota 8 din 10.

În weekend-ul premierei din UK, filmul a obținut încasări de 540.000 lire sterline, fiind cel mai de succes lungetraj al lui Ken Loach, depășind The Wind that Shakes the Barley (2006). În plus, dat fiind subiectul, filmul a stârnit dezbateri aprinse în Anglia.

La film, cu Jeremy Corbin și premierul Theresa May

Invitat la premiera din Londra, Jeremy Corbin, liderul Laburiștilor, a lăudat filmul pe pagina sa de Facebook. El a sfătuit-o public pe Theresa May, premierul englez, să meargă neapărat la cinema să vadă starea jalnică a sistemului de sănătate din UK.

Ultimul film de după ultimul film al lui Ken Loach

I, Daniel Blake poate fi considerat ”ultimul film de după ultimul film” al lui Ken Loach. În urmă cu câțiva ani, în timp ce lucrau la Jimmy’s Hall (2014), producătorul tradițional al lui Ken Loach anunța că acela ar fi ultimul film al regizorului britanic. Ulterior, se pare că s-a răzgândit și a mai făcut un “ultim film”, cu care a și primit Palme d’Or-ul și un Bafta.

Ken Loach este autorul unei impresionante liste de filme care cuprinde: Kes (1969), Sweet Sixteen (2002), Looking for Eric (2009), The Wind That Shakes the Barley (2006), Ae Fond Kiss (2004), My Name Is Joe (1998), Route Irish(2010), The Angels’ Share (2011, Selecţia oficială, Cannes, 2012), Jimmy’s Hall / Salonul lui Jimmy (Competiţia Oficială Cannes 2014).Ultimele trei lungmetraje au fost distribuite în România de Independenţa Film.

Ken Loach s-a născut în Anglia şi acum are 80 de ani. A debutat în 1967 cu Poor Cow, iar în 1969 a realizat Kes, care a fost şi încă mai este considerat unul dintre cele mai bune filme britanice..

Anca Romanescu