Românii nu își asigură locuințele împotriva cutremurelor, inundațiilor și alunecărilor de teren   Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) avertizează în privința ratei reduse a asigurărilor obligatorii împotriva dezastrelor naturale încheiate de proprietarii români, în contextul recentelor cutremure care au avut loc în Italia (Amatrice) și România. Chiar dacă în România beneficiem de un sistemnațional de asigurare obligatorie a imobilelor, cu tarife modice, mai puțin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuințe sunt asigurate prin polița obligatorie PAD.

   “În comparație cu alte țări, precum Italia, unde proprietarii de locuințe nu sunt protejați printr-un sistem național, în România avem polița PAD, care pentru un tarif anual de 10 sau 20 euro, acoperădespăgubiri în limita sumei de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Din păcate, conștientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mică, iar proprietarii aleg să nu încheie o poliță de asigurare”, a declarat Nicoleta Radu-Neacșu, Director General, PAID România.

   Conform Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, seismul produs sâmbătă, 24 septembrie, la ora 2:11, cu epicentrul în zona Vrancea, a avut magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, iar în urma sa nu au fost raportate pagube în fondul locativ la nivel național. Seismul cu o intensitate de 6,2 grade pe scara Richter, din 24 august, produs în Italia, s-a soldat însă cu pierderi de vieți și a nivelat, practic, localitatea Amatrice.

   La nivel european, catastrofele naturale au generat anul trecut, conform studiului sigma realizat de către Swiss RE, pierderi de 13 miliarde de dolari, dintre care doar 6 miliarde de dolari au fost asigurate.

   În România, numărul polițelorde tip PAD este în creștere, dar este încă la un nivel redus. Conform statisticilor PAID, publicate la finalul lunii august 2016, numărul polițelor în vigoare a crescut cu 14,49% la 1.730.262, de la 1.511.219, cu un an înainte. Printr-o poliță PAD, în cazul unui dezastru natural (cutremur, inundație, alunecare de teren), proprietarul unui imobil de tip A este despăgubit cu suma de 20.000 de euro în timp de proprietarul unei locuințe de tip B are o sumă asigurată de 10.000 de euro.

   Din păcate, chiar locuitorii din zonele cu risc seismic ridicat sunt cei care nu își asigură casele. Prin urmare, în regiunea geografică Moldova, arie de impact pentru seismele cu epicentru în Vrancea, doar 15,89% din locuințe sunt asigurate, în timp ce în Banat sau Dobrogea gradul ajunge la 26,81% și respectiv 21,93%. În Capitală, gradul de cuprindere este de 38,51%, în mare parte stimulat și de fondul imobiliar contractat în ultimii ani prin credite bancare.

   Numai în luna august 2016, Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a plătit despăgubiri în valoare de 228.477 de lei, 194.213 de lei pentru polițe de tip A, iar 34.264 de lei pentru polițe de tip B.