Finanțistul Domnițianu ”s-a făcut preș” ca să-i returneze TVA de 100 miliarde lei deputatului Toader

   Deputatul Mircea Toader, prin fosta sa firmă Agroport SA, a fost unul dintre marii beneficiari de returnări de TVA, operațiuni financiare care, numai între anii 2008-2009, s-au ridicat peste valoarea de 100 miliarde lei vechi. Valoarea TVA-ului este echivalentă cu vânzarea la export a aproape jumătate din recolta de cereale a României, din acel an, pentru că returnările provin în urma comerțului cu astfel de mărfuri. Semnele de întrebare ridicate finanțiștilor gălățeni privind nivelul exagerat al sumei au fost anulate de Lucian Domnițianu, director Administrare-Control Contribuabili Mijlocii în cadrul Direcției Generale a Finanțelor Publice Galați (DGFP).

 

   Domnițianu s-a întors din concediul medical special pentru TVA-ul lui Toader

   Pentru că adjunctul lui Domnițianu, Ion Tofan, ceruse inspectorilor fiscali care se ocupau de dosarul Agroport să facă verificări încrucișate la firmele care furnizaseră cerealele ”exportate” de Toader, tranzacția risca să cadă. Atunci a intervenit directorul Domnițianu, care și-a lăsat baltă concediul medical. Lucian Domnițianu, fost ofițer SRI care a activat în domeniul economic, a blocat controalele încrucișate, motivând că inspectorii nu au respectat metodologia. Astfel, fără o verificare serioasă, firma deputatului Toader a intrat în posesia a peste 100 miliarde lei vechi, bani proveniți din bugetul statului cu titlul de returnare de TVA. La scurt timp, inspectorii fiscali au constatat că un transport de cereale, în valoare de 133 miliarde lei, destinat firmei italiene Cereal Toscana, asociată cu 50% în Agroport, a fost unul fictiv. După export, actele tranzacției nu s-au mai regăsit la firma italiană.

   Domnițianu, susținut de pesedistul Dan Nica în funcțiile de conducere de la DGFP Galați (a fost și director general, pentru aproape un an), ”s-a mai făcut preș” și pentru o returnare de TVA în favoarea unei firme a prefectului Cosmin Păun, apropiat al lui Mircea Toader. În urmă cu aproape un an, directorul Domnițianu a adus de acasă finanțiștii pe care îi conduce, pentru a urgenta recuperarea banilor firmei prefectului Păun.

 

   TVA-ul provine din plimbarea cerealelor cu vaporul până în apele internaționale

   Schema recuperării TVA-ului din exportul fictiv de cereale constă în plimbarea mărfii cu vapoarele, până în apele internaționale. După un timp, vasele se întorc în porturile de pornire și cerealele reintră în posesia firmelor care le-au ”exportat”. Actele sunt operate astfel încât marfa să apară vândută în afara țării și firma cere statului returnarea de TVA.

   În cazul firmei Agroport, filiera a funcționat după aceeași rețetă. Deliciul tranzacției ilegale îl face povestea unui muncitor zilier, care a fost angajat să împrăștie, cu lopata, cerealele încărcate în cala vaporului printr-un utilaj special. Omul s-a încălzit dând la lopată și și-a dezbrăcat haina. La sfârșit, muncitorul a plecat fără să-și mai ia haina uitată pe o grămadă de grâu. După o săptămână, zilierul și-a găsit haina în cala aceluiași vapor care s-a întors în port cu grâul plimbat până în apele internaționale ale Mării Negre.

Între timp, deputatul Mircea Toader nu mai are nicio treabă cu firma Agroport, aceasta fiind vândută cu 16,5 milioane euro către un consorțiu canadian, Agrium Agroport Romania.

   Sorin Țiței