Protagonista dosarului Aviasan, Valentina Cojocaru – făcută jurist pe bandă rulantă de ex-decanul Oprea Răducan

   Ițele dosarului tunului imobiliar de la Aviasan duc și în mediul universitar. Pușcăriabila Valentina Cojocaru, implicată în cel mai înalt grad în dosarul Aviasan, a devenit, la vârsta a treia, licențiată în drept, cu sprijinul profesorului Oprea Răducan, fost până în urmă cu trei luni decanul facultății. Profesorul Oprea Răducan este fratele asociatului Valentinei Cojocaru din firmele Fitoplant și Fitocom Serv, Oprea Matei. Mai mult, șeful DNA Galați - parchetul care cercetează dosarul Aviasan - procurorul Gheorghe Ivan, a fost cooptat la Facultatea de Drept tot Oprea Răducan, în perioada când acesta deținea funcția de decan.

Istoria furtului terenului pe care s-a aflat pista Aviasan începe în 2007, după ce activele bazei aeriene fuseseră, deja, luate ilegal de firma Fitoplant SRL. Mai rămăsese terenul, care se afla în folosința Ministerului Transporturilor și în proprietatea Administrației Domeniilor Statului. Grupul infracțional Boldea”lucrase”, deja, actele pentru ca terenul să ajungă în proprietatea firmei Fitocom Serv, devenită apoi Fitoplant 2007, în care acționari erau: Mircea Marosy – ginerele lui Eugen Durbacă, Matei Oprea – fratele șefului Registrului Comerțului Galați, și Valentina Cojocaru.

 

   Fascinată de tunurile lui Boldea – Valentina Cojocaru a devenit studentă la Drept

   Imediat după ce au împărțit cele 39,61 ha de la Aviasan, în 2008, Valentina Cojocaru a hotărât să devină jurist, impresionată fiind de cunoștințele în tunuri imobiliare ale avocatului Mihail Boldea. Conform site-ului Universității ”Dunărea de Jos” Galați, Valentina Cojocaru a devenit, în această vară, licențiată în drept cu nota zece. Surse din cadrul Facultății de Științe Juridice, Sociale și Politice ne-au dezvăluit faptul că studenta întârziată a fost ”luată la remorcă”, încă din primul an de studii, de decanul facultății, Oprea Răducan, fratele lui Oprea Matei, asociatul Valentinei Cojocaru din firmele: Fitoplant SRL, Fitocom Serv SRL și Fitoplant 2007 SRL. Studenta întârziată Cojocaru, care nu prea era văzută pe la școală, a fost notată cu zece la licență, în condițiile în care profesorul Oprea Răducan se dă intransigent și a blocat susținerea examenului de licență pentru zeci de studenți ”normali”.

   Oprea Răducan, care este și șeful Registrului Comerțului Galați, a pus la dispoziția firmei Fitocom Serv SRL un birou în aceeași clădire (sediul Romtrans) cu instituția pe care o conduce.

 

   Judecătorul Marcian Istrate i-a salvat soția ”maestrului” Oprea Răducan

   Fostul milițian de Economic, Oprea Răducan, devenit decan la Drept și șef la Registrul Comerțului, este un as al combinațiilor subterane. În 2005, soția decanului, Rodica Oprea, a fost condamnată la doi de închisoare, cu suspendare, de către un complet al Judecătoriei Liești, pentru ”tulburare de posesie”. La Tribunalul Galați, în recurs, Rodica Oprea a fost achitată de instanța condusă de judecătorul Marcian Istrate, nimeni altul decât asistentul, la acea dată, al conf. dr. Oprea Răducan, la Dreptul Muncii. Din această poziţie, judecătorul Marcian Istrate a casat sentinţa penală dată de Judecătoria Lieşti, a dispus achitarea inculpatei pe motiv că „faptei îi lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii” şi a respins pretenţiile părţii vătămate. Albirea cazierului inculpatei s-a produs cu încălcarea gravă a legii: completul Tribunalului putea să caseze cel mult sentinţa Judecătoriei Lieşti, după care trebuia trimisă la rejudecare pe fond. Mai mult, Marcian Istrate avea obligaţia să se abţină, conform art.50 CPP: ”persoana incompatibilă este obligată să declare că se abţine de a participa la judecarea cauzei, cu arătarea cazului de incompatibilitate ce constituie motivul abţinerii”. Miza acestor ilegalități în cascadă a fost dată de faptul că, în cazul unei condamnări penale, Rodica Oprea își putea pierde calitatea de jurist.

   Sorin Țiței